Verktyg för ett hemtrevligt hem – Elin Lervik och Katarina Matsson har skrivit boken.

Elin Lervik är kommunikatör med eget företag. Efter 15 år i inrednings- och designbranschen låg hon en natt och tänkte på att starta en podd om allt som ryms i ett hem, bortom trender, fint och fult. Så startade ”Hemtrevligt” ihop med Katarina Matsson våren 2022. Det här är Elin Lerviks debut som författare. Katarina Matsson är journalist med fokus på design, inredning och trender. På Instagramkontot ettrumtill delar hon med sig av livet hemma till hundratusentals följare. Nyligen debuterade hon som designer med Matsson Marnell som skapar handgjorda möbler. Hon är också redaktör i den svenska Ellegruppen. BILD: Fanny Rådvik

HUR FÅR MAN TILL ETT HEM SOM känns hemtrevligt och personligt? Elin Lervik och Katarina Matsson har identifierat sju byggstenar – gamla saker, konst, böcker, textilier, belysning, växter och husdjur – som tillsammans och var för sig lägger grunden till ett mysigt, kreativt och levande hem i en inredningsfilosofi som ser förbi trender, fördomar och förbud.

De utforskar varför det hemtrevliga är så viktigt för vårt välbefinnande, och hur vi kan inreda för att skapa en plats där människor trivs.

Hej Elin och Katarina, hur kom det sig att ni skrev den här boken?
– Vi saknade den. I en tid där en noll-ränta skapat känslan av att alla är miljonärer har vi fått en lite skev bild av vad syftet är med ett hem. Ditt hem är din borg, det är din plats där du ska vilja vara. Det handlar om att tycka om det hem man redan har, om gamla lärdomar från tidigare generationer, om kreativitet och att må bra.

– Vi har identifierat sju tydliga byggstenar som tillsammans med konkreta tips och personliga erfarenheter ger dig verktygen för att skapa ett hem att trivas i länge.

Hur funkade det att skriva tillsammans – för- och nackdelar?
– Vi är själva chockade över hur enkelt det har varit. Vi öppnade ett googledokument och började skriva. Sakta men säkert fylldes det på och plötsligt var det en bok. I efterhand kan vi knappt se vem som skrivit vad. I nuläget ser vi bara fördelar, visst, vi får dela på intäkter men vi delar också på allt jobb. Vågar vi påstå att det är dubbelt så kul?

Våra läsare är i huvudsak fastighetsmäklare. Hur skulle en bostadsannons à la Elin och Katarina se ut, om ni fick vara kreativa?
– Googla Carl Larsson-gården! Och köp boken.

Oavsett om man är designintresserad med många bostäder bakom sig eller ska inreda sitt första hem är det ibland svårt att veta var man ska börja. Som inspiration får vi i ”Hemtrevligt” hälsa på i sju kreativa hem, från funkisradhuset och arkitektvillan till åttiotalslägenheten och egnahemsbostaden, samtidigt som vi bjuds på en mängd konkreta tips och personliga reflektioner.

Vinn ditt eget exemplar av boken!

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se med ämnet ”Tävling 05” senast den 12 november. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

FRÅGA 1: Vad brukar kallas ett intag i mäklarbranschen?

1 Köpare och säljare kommer överens om att mäklaren får agera ombud för båda parterna.

X Innan mäklare och säljare kommer överens om ett förmedlingsuppdrag behöver mäklaren besöka och värdera bostaden.

2 Mäklaren hjälper parterna att komma överens efter tillträdet.

FRÅGA 2: Vad heter kapten Haddocks slott i Tintins äventyr?

1 Chambord

X Moulinsart

2 Villandry

FRÅGA 3: Vad betyder uttrycket ”ingen ko på isen”?

1 Ingen tröst

X Ingen fara

2 Ingen tid

*   *   *

Grattis Anton!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Mäklarsamfundets nya vd heter Oskar Öholm (1). 2 Svenska Tintinföreningens ordförande heter Björn Wahlberg (1). 3 Maria Danielsson syntes på årets första omslag (1).

Anton Zellman vinner en biljett till eventet Referral Sales Summit. Grattis!

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.