Efterfrågan från svenskar sjunker på den spanska marknaden. Dock stiger den som helhet med hjälp av köpstarka spanjorer, tyskar och belgare.
Det visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanelen Spanien.

Spanien. BILD: Fastighetsbyrån

Svensk efterfrågan på spanska marknaden fortsätter att sjunka, visar senaste Mäklarpanelen Spanien från Fastighetsbyrån. På en skala mellan 0 och 10 har den gått ned från 2,74 i juli till 2,65 nu. Marknaden som helhet har dock ett snitt på 6,05 till säljarnas fördel.

– Efterfrågan är stabil överlag och vi har ett relativt lågt utbud på många orter. Samtidigt är valutaeffekterna väldigt påtagliga. Efterfrågan är generellt stark från länder med euro, till exempel spanjorer och tyskar, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland, i en kommentar.

– Många av våra kontor nämner även belgare som en stark köpnation just nu. Samtidigt fortsätter efterfrågan från svenskar att sjunka och vi ser samma tendens med norrmännen.

På en fråga om prisutvecklingen svarade 65 procent av de tillfrågade mäklarna att den är stillastående, och 57 procent tror att de kommer att vara det året ut. 30 procent tror tvärtom att priserna stiger.

– Prisökningen verkar ha stannat av något och färre av våra mäklare tror på stigande priser jämfört med i juli. Men många svenskar som ägt boende i Spanien i några år, tycker fortsatt att det är ett bra säljläge. Priserna har gått upp stadigt under flera år och även här får ju valutaeffekten stor betydelse, säger Martin Posch.