Den lågt värderade kronan har gjort investerare intresserade av den svenska bostadsmarknaden.
Enligt flera mäklare den Göteborgsbaserade bostadsportalen Bovision pratat med är det rea i Sverige, vilket lockar spekulanter.

– I juni började vi märka att fler från utlandet var intresserade av svenska bostäder. Det var framför allt många från Tyskland, Nederländerna, England och Danmark, säger Johan Siborne på Askengren Fastighetsmäklare till Bovision.

Mäklare på ESNY och Skeppsholmen Sotheby’s har också märkt det ökade intresset.

– Det kom över en natt känns det som. Nu när den svenska kronan har minskat så mycket i värde är Sverige helt plötsligt på rea, så det finns mer av ett intresse att investera i bostäder här. Det är speciellt många som har ringt och frågat om vad västkusten har att erbjuda, och då främst privata fritidshus, säger Diana Öhrberg från den senare.

Johan Siborne säger att många just söker fritidsboenden, gärna lite mer exklusiva.

– Jag tror att Bohuslän lockar många på grund av naturen och närheten till hav och bad. Tyskar tycker speciellt mycket om allemansrätten. Det blir en lyx att kunna gå runt i skog och mark för att plocka bär och svamp eller tälta.

Ludwig Lundgren från ESNY noterar samtidigt att det inte bara är priset som lockar.

– På senare tid har jag börjat höra allt mer om att Sverige anses vara säkert ur ett klimatperspektiv.

Mäklarna säger till Bovision att de tror att suget på den svenska bostadsmarknaden kommer att hålla i sig ett bra tag.

– Så länge kronans kurs inte höjs drastiskt i värde tror jag att trenden håller i sig. Nu upplevs det som att man får rabatt och om rabatten håller i sig under en längre period slutar det nog inte över en natt. Nu har dessutom många från utlandet fått upp ögonen för Sverige, säger Johan Siborne.