Den som köpt nyproduktion kan häva köpet om avgiften höjs väsentligt.
Men Dagens Nyheter rapporterar att kunder vägras dra sig ur trots en över 40-procentig höjning.
Efterfrågan på nyproduktion har dykt efter att räntorna höjts, eftersom de är extra känsliga för förändringar på bostadsmarknaden. Allt fler drar sig ur köp oavsett om de då blir av med handpenningen, skriver Dagens Nyheter.
Enligt lag får en köpare häva sitt köp kostnadsfritt om avgiften höjs väsentligt, men de har pratat med köpare vars årsavgift ökat med över 40 procent, eller 22 000 kronor, om året – och ändå nekas. Detta då inga siffror anges för vad som anses ”väsentligt”.
Det är Jan Santaniemi som är en av tolv personer i en förening vilka ligger i tvist med byggbolaget JM efter att avgifterna höjts med i genomsnitt 37 procent.
– Så som jag läser lagen är det solklart att vi kan dra oss ur det här. Men det tycker inte motparten, säger han till DN.
Gruppens advokat Per Odeling konstaterar att det i bokningsavtalet står att 10 procent är en väsentlig höjning, men att motparten hävdar att man ska titta på samtliga avgifter, inklusive insats och upplåtelse.
– Men det vore att jämföra äpplen och päron. Det är tydligt att det behövs ett prejudikat. En dom i tingsrätten är ett första steg mot det och har betydelse även för andra i en liknande situation. säger han till tidningen.
En annan köpare de talat med såg sina avgifter höjas med 60 procent, vilket gör att köpet inte går att genomföra.
– Det är en väldigt stor höjning och gör att mitt lånelöfte inte längre gäller. Jag kommer inte att kunna flytta in i bostaden hur jag än gör, säger hon i artikeln.
Fastighetsjuristen Mattias Synnergren menar att bostadsbolagen har för mycket makt gentemot privatpersoner i juridiska tvister.
– Hela projektmodellen är skräddarsydd för byggbolagen. Sedan lång tid tillbaka har man i tysthet övervältrat den finansiella risken på ovetande privatpersoner. De kan också alltid öppna pengapåsen och erbjuda en förlikning så att tvisten läggs ned.
– Av de tvister jag varit inblandad i hittills har det funnits ett starkt motstånd från byggbolagen om att få praxis från hovrätten och HD som går dem emot, säger Mattias Synnergren till Dagens Nyheter.