I Kronobergs län får bostadsköparna mest fritidshus för en miljon kronor – 71 kvadratmeter. Samma summa ger endast 20 kvadratmeter sommarstuga i Stockholm län där fritidshusen är dyrast. Antalet sålda fritidshus i Sverige har minskat med nära en tredjedel det senaste året. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

BILD: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

– Efter några år av rekordhög efterfrågan på fritidshus är marknaden svalare nu i sommar och det görs betydligt färre affärer jämfört med tidigare. Samtidigt har fritidshuspriserna stigit mycket över tid och ligger fortfarande högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt kvadratmeterpriser på fritidshus runtom i landet och undersökt hur många kvadratmeter bostadsköparna får för en miljon kronor i respektive län.

Resultatet visar att en miljon kronor räcker längst i Kronobergs län. Med ett snittpris på 14 000 kronor får köparna här 71 kvadratmeter sommarställe för en miljon kronor. Minst prisvärda är fritidshusen i Stockholms län, där ett snittpris på 51 000 kronor inte ger mer än 20 kvadratmeter stuga för miljonen. I riket som helhet ger kvadratmeterpriset på 33 600 kronor i snitt 30 kvadratmeter sommarstuga för en miljon kronor.

Konjunkturen pressar priserna

– Priserna kommer att fortsätta pressas av konjunkturläget och köpare på jakt efter fritidshus har nu goda möjligheter att hitta drömstugan i sommar. Ett bra tips är att leta inåt landet där priserna ofta är lägre men det ändå finns chans till bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg.

Under det senaste året har antalet fritidshusförsäljningar minskat med nära en tredjedel, jämfört med föregående år. Priserna på fritidshus har sjunkit i över ett år och visar en nedgång med på 7 procent de senaste tolv månaderna. Samtidigt har priserna stigit mycket över tid, de senaste fyra åren har stugpriserna stigit med hela 25 procent.

Lista – här får köparna mest fritidshus för en miljon kronor:

1. Kronobergs län 71 kvm
2. Örebro län 53 kvm
3. Värmlands län 52 kvm
4. Norrbottens län 47 kvm
5. Västernorrlands län 46 kvm

Lista – här får köparna minst fritidshus för en miljon kronor:            

1. Stockholms län 20 kvm
2. Hallands län 21 kvm
3. Gotlands län 22 kvm
4. Västra Götalands län 25 kvm
5. Jämtlands län 28 kvm

 

Tre tips – när räntorna är höga

1. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

2. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

3. Hyr ut ditt fritidshus
Genom att hyra ut det några veckor kan du få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det. Schablonavdraget är 40 000 kronor om året per fritidshus och du kan göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att du totalt kan få 50 000 kronor per år skattefritt.