Under Riksbyggens arrangemang i Almedalen – liknande tv:s draknäste på temat ”Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra?” – presenterades spännande idéer av tre kreativa idésprutor. Nadia Tolstoy på arkitektbyrån Tengbom kammade hem förstaplatsen med idéen ”Bioscape”.

Vinnare Nadia Tolstoy, arkitekt med Johanna Frelin, vd på Riksbyggen
Vinnare Nadia Tolstoy, arkitekt med Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

– Med den bekymmersamma situation bostadsmarknaden befinner sig i just ju vill Riksbyggen vara en katalysator att tillsammans med kreativa nytänkare hitta lösningar framåt. Det var så idéen om en tävling på temat ”Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra” växte fram, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Nadia Tolstoys idé Bioscape – publikfavorit
Moderator Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, fick äran att gratulera Nadia Tolstoy med idén Bioscape som röstades fram av publiken. BioScape-konceptet använder innovativ arkitektur för att ta in naturens lugn i hemmet.

– Det känns fantastiskt att vinna det här. Det som gör mig allra gladast är att Riksbyggen donerat pengar till We Effects projekt ”Från slum till säkerhet” och att jag fått delta i tävlingen, säger Nadia Tolstoy, arkitekt på Tengbom.

Gert Wingårdh och Ingela Lindh – drakar med raka frågor
Gert Wingårdh, vd för arkitektbyrån Wingårdhs och Ingela Lindh, styrelseproffs agerade drakar och utmanade de tävlande med frågor ur aspekter som ekonomi, sociala förhållanden (trygghet och samvaro/gemenskap) miljö och resursanvändning samt teknik och innovation.

– Tre bra idéer och tre helt olika idéer. Gert och jag tycker olika vilket gör att det blir roligt att diskutera. Vi var rörande överens om att vi båda är imponerade att Riksbyggen hittat så bra idésprutor säger Ingela Lindh, styrelseproffs.

Priset – 10 000 kr till We Effect-projekt
Priset bestod i att Riksbyggen skänkte 10 000 kr till ett av We Effects biståndsprojekt. Nadia Tolstoy valde Projektet Från slum till säkerhet som fokuserar på klimatsäkra boenden i Filippinerna.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.