För tre år sedan var Frida Nilsson MäklarVärldens omslag. Mitt i pandemin förmedlade hon bostäder som bara den. Vad har hänt sedan dess?

Frida Nilsson, Erik Olssons Fastighetsförmedling i Varberg.

Hur har det gått, är du kvar på Erik Olsson i Varberg?

– Jag är kvar och sedan sist har jag dessutom lyft in två av mina anställda i ledningen och konverterat företaget till ett franchisebolag. Vårt företag växer och i och med detta behövdes det avsättas mer tid och kraft till företaget och personalen. Då jag själv inte vill växla ner mitt eget mäkleri var det ett självklart val att istället dela ledarskapet med fler. Dessutom mycket roligare. Vi har också en ny duktig mäklare som är bosatt i Marks kommun, en av våra grannkommuner, som så smått har börjat introducera vår mäklartjänst även där under våren med gott resultat. Varberg har av tradition en stark anknytning till Mark då Varberg för många markbor är en självklar semesterstad och vi ser många som väljer att köpa semesterbostäder här eller kanske flytta ner permanent, till exempel när man gått i pension.

Det råder tuffa tider i branschen med lågkonjunktur och så vidare. Hur går affärerna?

– Vi har som alla andra en arbetsvardag med helt andra utmaningar än vad vi hade för ett par år sedan. Men jag tycker mig skönja en liten förändring i vindarna nu under våren och hoppas att det kommer att fortsätta blåsa åt det hållet! Vi kan inte alls visa upp samma försäljningssiffror som under 2021, men siffrorna är svarta och vi ser en lovande prognos.

Sommaren står för dörren och du förmedlar ”lägen” vid havet. Hur ser det ut på fronten för fastigheter med havsutsikt just nu?

– Havsnära lägen finns det i regel alltid köpare till, oavsett konjunktur. De fastigheter som har fått ta en tuff smäll nu är fritidsbostäderna. De fick ett ordentligt uppsving i och med pandemin, men när marknaden svänger och människor får en dyrare vardag så lägger man drömmen om ett fritidshus på is ett tag.

Från intervjun i MäklarVärlden, nr4/20.

Vilka slags objekt förmedlar du annars mest?

– Vi förmedlar i huvudsak privatbostäder i Varbergs kommun – villor och bostadsrätter. Ska man titta på min egen fördelning så är det övervägande bostadsrätter i de södra delarna av centrum, liksom villor i och strax utanför stan.

Vad är roligast respektive ”tråkigast” i dag med att mäkla?

– Roligast just nu är fortfarande att träffa människor och få hjälpa dem från start i mål med deras kanske livs största affär. Det är väl en av de mest välanvända fraserna bland mäklare att kontakten med människor är det roligaste med yrket. Men det är ju sanningen. Tråkigaste just nu är att man, ibland, hamnar i lägen där man som mäklare verkligen har gjort allt och sitt yttersta men där marknaden ändå inte lever upp till säljarnas prisförhoppningar och därmed ej kan man inte överträffa kundernas drömmar. Men det händer som tur är ytterst sällan.

Vad tycker du branschen kan bli bättre på?

– Jag tycker fortfarande att många unga mäklarstudenter inte riktigt har fått en tydlig bild av hur mäklaryrket egentligen är innan de gör sitt studieval och att man går in i sitt nya arbetsliv med felaktiga förväntningar. År efter år visar siffror att en skrämmande stor andel nyutexaminerade mäklare väljer att lämna kåren efter bara ett par år. Om det är ett resultat av min teori, att företagen är dåliga på att ta hand om sin personal eller om mäklarvärlden är överetablerad det kan jag inte svara på.

Hur kom det sig att du hamnade i mäklarbranschen från början 

– Mina föräldrar kikade på hus på Öland (jag är uppvuxen i Kalmar) någon gång under mina tonår. Jag följde med några gånger och det slutade ofta med att jag stod och pratade med mäklaren i fråga och på så vis fick upp ögonen för yrket. Jag tog min examen från Malmö högskola 2007 och har nu verkat som mäklare i 16 år. Först i Göteborg och sedan 2012 här i Varberg.

Vad gör du om tre år?

– Då är jag fortfarande mäklare på Erik Olsson i Varberg. Vårt företag kommer då att omfatta ytterligare ett kontor och en eller flera av våra nuvarande anställda har gått in som partners eller kanske till och med delägare.

Faktaruta
Namn: Frida Nilsson.
Ålder: 39 år.
Bor: I villa på landet strax utanför Varberg.
Drömboende: Lite närmare havet kanske?
Familj: Sambo, två pojkar på ett respektive sex år och en hund.
Fritidsintresse: Trist svar här, men med två barn och hund så finns inget riktigt utrymme för hobbies och andra passioner just nu. Övrig tid prioriteras vänner, träning och vila!

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.