”Det är så kul att skriva om hemskheter”

Kristina Ohlsson växte upp i Kristianstad och flyttade senare till Stockholm. Hon har bland annat arbetat som analytiker på Säkerhetspolisen och som terroristexpert på OSCE i Wien. 2009 romandebuterade hon med boken Askungar.
Hennes kriminalromaner för vuxna har fått en hängiven läsarkrets och nått stora framgångar, i Sverige och internationellt. Med Glasbarnen, Zombiefeber, Mysteriet på Ödeborgen liksom serien om Spökbyrån har hon en central plats även i barnens bokvärld. BILD: Jeffery Richt

”Vintern ligger vit på Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad. Men en iskall januarinatt skakas den paradisiska tillvaron av en brand som ödelägger två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv.
Kriminalinspektör Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll. Snart går varken Maria eller August säker…”

Hej Kristina! Du skriver deckare som utspelar sig på Hovenäset i Bohuslän – där du själv har ett sommarhus sedan en tid tillbaka. Känner du dig själv säker, eller är du rädd för att det ska ske mord och annat ruggigt i det annars så idylliska lilla samhället?

– Vet du, Hovenäset är en av de platser på jorden där jag känner mig allra, allra tryggast. Jag har varit mörkrädd i hela mitt liv, men inte på näset. Det är som att jag bestämt mig för att det inte kan hända någonting hemskt på en så vacker plats, haha. Kanske är det också därför som jag tycker att det är så kul att skriva om hemskheter som utspelar sig på just Hovenäset. Jag vet att det bara är på låtsas.

Hur kom du på idén att skriva en sådan här deckarserie?

– Det var platsen som sådan som lockade fram det ur mig. Jag hade längtat efter att skriva en – för mig – ny sorts krim med ett tydligare inslag av feelgood, och Hovenäset var en så perfekt plats att låta det ljusa möta det mörka. Så mycket skönhet kunde helt enkelt inte få lämnas orörd. Sagokänslan, som jag så gärna vill åt även när jag skriver för vuxna, är lättare att bygga upp om man befinner sig i en idyll.

Våra läsare är i huvudsak fastighetsmäklare. Hur skulle en bostadsannons à la Kristina Ohlsson se ut om du fick vara kreativ med de karga miljöerna vid havet?

– Oj, kul utmaning! ”Varmt välkommen till ett kärt litet hus på ett av jordens vackraste hörn! Hovenäset är ett välbevarat och paradisiskt gammalt fiskeläge, och här – mitt på näset – ligger huset som uppfyller alla dina drömmar. Här har du nära till salta bad, varma klippor och svalkande vindar, och som bonus får du tillgång till en tystnad som inte finns att uppleva någon annanstans. Havet och horisonten finns bara ett stenkast bort, och en bättre garanti för harmoni finns ju som bekant inte. Missa inte detta unika tillfälle att förvärva en sagolik kåk på en plats som du kommer att älska livet ut.”

Första delen i Kristina Ohlssons Strindbergsserie, Stormvakt, blev en stor framgång och nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. År 2021 utkom Isbrytare och 2022 Skuggläge. Spänningsserien utspelar sig i och kring Hovenäset i Bohuslän, en plats som Kristina Ohlsson själv älskar. I centrum för handlingen står August Strindberg, som driver en second hand-butik, och polisen Maria Martinsson.

Vinn ditt eget exemplar av boken!

Svarar du rätt på frågorna här har du chans att vinna ett eget exemplar av boken Isbrytare. Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling 03” senast den 1 juli. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad är tae bo?

1 En kampsport inom fitness.

X En tesort från Japan.

2 En budgethotellkedja i Thailand.

Fråga 2: I vilken sport förekommer termen love.

1 Tennis.

X Golf.

2 Skidskytte.

Fråga 3: Vad heter seriefiguren Professor Kalkyls antabustablett som ska hindra kapten Haddock från att dricka whisky?

1 Stoppalkohol.

X Wiskycoprin.

2 Sani-Cola.

*   *   *

Grattis Helena!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Ett dolt bud är ett bud som bara får vidarebefordras till säljaren, inte till andra spekulanter (2). 2 Strepa är ett annat ord för att försalta strömming som ska rökas (2). Jesse Reno var rulltrappans uppfinnare (2).

Grattis, säger vi till Helena Riihiaho som vinner boken Bytet av Stefan Ahnhem!

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.