Ett äkta par som hyrt ut sin bostadsrätt i Göteborg sedan 2020 begärde i hyresnämnden att få fortsätta göra det tills antingen sonen kunde flytta in – eller priserna börjar stiga igen.
Hyresnämnden avslog ansökan, och nu har Svea Hovrätt fastställt beslutet.

BILD: Patrik Svedberg

Ägarna motiverade sin ansökan med att de redan från början köpt lägenheten till barnen, och att sonen när han är klar med studierna kommer att flytta in som fullvärdig medlem i bostadsrättsföreningen. Dessutom råder dåliga marknadsförutsättningar för att sälja, och en mäklare har rekommenderat att vänta till i sommar.

Bostadsrättsföreningen, som dittills tillåtit andrahandsuthyrningen, satte stopp. Deras mening var att ingen av ägarna bott i lägenheten sedan den köptes, och policyn är att inte tillåta uthyrning mer än sammanlagt två år. 16 lägenheter har också sålts i föreningen under 2022 vilket visar att en försäljning är fullt möjlig även under rådande förhållanden.

Svea Hovrätt skriver i sitt beslut att en bostadsrättshavare inte får hyra ut utan styrelsens, eller i andra fall hyresnämndens, samtycke. Tillståndet ska, oavsett, tidsbegränsas och kan förenas med andra villkor.

Rätten bekräftar en viss nedgång av bostadsrättspriserna under perioden, men menar att den inte är tillräckligt påtaglig för att lägenheten ska anses svårsåld till rimligt pris. ”Bostadsrättshavarna har därmed inte visat skäl för att få upplåta bostadsrätten i andra hand. Överklagandet ska därför avslås.”

Läs domen här.