En man i 30-årsåldern har dömts till två års fängelse efter att ha försökt sälja en fastighet som inte var hans.
Mäklare och Lantmäteriet bör göra fler kontroller, menar polisen i Stockholm.

Det var 2020 som Lantmäteriet fick in ett köpebrev gällande en fastighet i norra Stockholm, varvid de beviljade lagfart till köparen. Något köp hade dock inte ägt rum – lagfarten var förfalskad. Den riktiga ägaren hade ingen aning om vad som pågick.

Den ”nya ägaren”, det vill säga den nu dömda mannen, tog därefter kontakt med mäklare för att lägga ut fastigheten till försäljning. Det kom in mångmiljonbud och köpekontrakt undertecknades, men då såg den riktiga ägarens anhöriga hans fastighet ligga som sålt objekt på Hemnet.

Dagen innan handpenningen skulle betalas avbröts affären.

– Detta är ett tydligt exempel på att bedrägerier inte sällan begås i flera steg utifrån en uttänkt brottsplan. Fallet visar även på vikten av att andra aktörer i samhället, i detta fall Lantmäteriet och mäklaren, borde göra fler kontroller för att förhindra brott, säger polisens förundersökningsledare Timmy Malmgren i ett uttalande om ärendet.

Tingsrätten kunde inte styrka mannens inblandning i lagfartskapningen, bara till försäljningsförsöket. Mannen själv nekar till brott.

Regeringen tillsatte i maj en utredning kring digitala signaturer vid fastighetsköp, något som enligt Lantmäteriet skulle göra det svårare att genomföra lagfartskapningar.