Efter en lång period av få inkassoärenden stiger nu antalet, och orsaken är en kombination av hög inflation och ökade räntor.
Det visar ny data från inkassoföretaget Intrum.

Julia Reuszner, vd Intrum. BILD: Intrum

Trenden för månadsvisa inkassoärenden har varit nedåtgående sedan i mars 2020, men sedan förra sommaren har de ökat igen med mer än tio procent. Intrums betalningsbarometer visar att ökningen framför allt är kraftig bland unga vuxna – de högre bolåneräntorna ger dem problem.

– Den gradvisa uppgången av inkassoärenden månad för månad sedan förra sommaren tyder på att hushållen börjar känna av att kostnaderna ökar i snabbare takt än inkomsterna. Då äts sparandet och därmed marginalerna successivt upp, säger Julia Reuszner, vd på Intrum, i ett uttalande.

Betalningsbarometern för maj visar att drygt var tredje som haft problem under månaden uppger ökade räntor på bolån som orsak, och av dessa är majoriteten i åldersgruppen 18-34. För dem har siffran stigit till 32 procent från 19 i februari.

– De svenska hushållen är inte längre lika oroliga för att inflationen ska leda till ekonomiska bekymmer, men ökningen av inkassoärenden indikerar samtidigt att inte alla har möjlighet att hantera kostnadsökningarna, säger Julia Reuszner.

– Då räntorna fortsätter att stiga kapar det för många en oro kring sin framtida betalningsförmåga och det är fortfarande en utmaning för många att balansera sina utgifter och intänkter. Vi förväntar oss att den gradvisa ökning av betalningsproblem kommer att fortsätta så länge vi har en hög inflation och stigande räntor.