Kanske är tävlingsfokus inte alltid det bästa. Det menar Stefan Söderfjäll, forskare i psykologi som fokuserar på arbets- och organisationspsykologi.
Han hoppas att kunskap om vårt eget beteende och psykolgiska kapital kan bidra positivt till allas vårt välbefinnande – och en bättre arbetsmiljö.
Stefan Söderfjäll är forskare i psykologi och har sedan länge försökt förmedla forskningsbaserad kunskap till människor som inte är forskare.
Det har han gjort genom böcker, föreläsningar, konsultverksamhet och genom att skapa metoder och verktyg att använda för att utveckla sig själv och sitt ledarskap. Något han ofta återkommer till är psykologiskt kapital, vilket är liknande ekonomiskt eller kulturellt kapital.
Kan du specificera?
– Som namnet antyder handlar det om tillgångar av mental karaktär. Resurser kan vara bland annat ekonomiska, materiella, sociala och mentala. Psykologiskt kapital är mentala tillgångar som gör tillvaron bättre för oss – om vi har skaplig tillgång till dem, säger han.
Fyra ord i konceptet är hopp, egenförmåga, resiliens och optimism.
Det känns som personlighetsdrag, kan man verkligen lära sig sådant?
– Det är förstås delvis relaterat till personligheten. En del har egen förmåga att uppleva det, men det tycks som att till femtio procent, om man gör en grov indelning, är det möjligt att påverka. Så det är inte helt personlighetsbundet utan också delvis en produkt av vad vi gör och våra erfarenheter. Och då finns förstås också möjlighet att genomföra saker på ett systematiskt sätt för att fylla på det psykologiska kapitalet, säger Stefan Söderfjäll.
Han menar att ett av kriterierna som behöver uppfyllas för att kvalificera sig som valuta i det psykologiska kapitalet är möjligheten att utvecklas. Intelligens är en grundsten hos en person, men den kan man inte göra så mycket åt, och den kan därför inte listas som en valuta i det psykologiska kapitalet. Utveckling, däremot.
Så hur gör man det rent praktiskt?
– Dels generella saker som att anlita en coach, det har som metodik visat sig ha positiv inverkan. Strukturen i coachande samtal kommer på ett eller annat sätt ofta att hantera delarna i det psykologiska kapitalet på ett bra sätt. Ett annat sätt är att ägna sig åt mindfulnessbaserad träning, som kan vara att jobba med meditering men också i kombination med rörelse, som qigong eller tai chi. Det är generella saker som kan ha positiv inverkan.
Det finns dock mer specifika saker vilka stärker till exempel hopp, som att formulera meningsfulla mål och göra planer för att nå dem. Att ha tilltro till vår egen förmåga att prestera genom att utsätta oss för sådant vi tror oss inte riktigt klara av och medvetet försöka bli bättre.
– Träning, förkovran, utbildning. Resiliens handlar om återhämtningsförmåga, att kunna komma tillbaka återställd, upp på hästryggen så snabbt som möjligt igen och att sköta om sig själv rent fysiskt – mat, sömn, motion. Ett annat sätt är att aktivt investera i sitt sociala kapital, att inte ta sina goda relationer för givna utan jobba för att de ska fortsätta vara det, och skapa nya relationer med fler människor, säger Stefan Söderfjäll.
Optimismen handlar om ett allmänt synsätt på tillvaron, att den är ganska positiv. Att rikta fokus på det som är bra och ägna sig åt tacksamhetsaktivitet, tänka på saker man är tacksam för under dagen även om den i stort varit dålig och frustrerande. Att rikta fokus på glädjeämnena.
Hur tänker du i sammanhanget mäklare? Deras jobb är ju rätt ovanligt i det att de kan få hantera både dödsbon och skilsmässor, det vill säga människor i sorg eller till och med arga, och samtidigt balansera det med en ekonomisk aspekt.
– Det handlar om att kunna navigera i olika intressen och bevara en god relation med den du jobbar gentemot. Du måste också själv kunna härbärgera den inre konflikten och stressen. Om vi kan hitta sätt att bygga psykologiskt kapital har mängder av studier visat att det kan vara den enskilt viktigaste resurs vi har mentalt och en kraftig buffert mot stress, utbrändhet och en vilja att söka sig bort. Hur tillfreds är vi, hur mycket engagemang känner vi, vill vi helhjärtat utföra vårt jobb?
Stefan Söderfjäll säger att konflikten mellan sorg, ilska, frustration och den ekonomiska aspekten väcker moralisk stress, och där behövs bufferten. Psykologiskt kapital är det enskilt viktigaste vi kan investera i, anser han.
Mäkleri kan också vara ett ganska tävlingsinriktat yrke, det märks inte minst bland alla prisutdelningar för bästsäljare – det känns inte som någon vidare grogrund för teamkänsla, egentligen. Har du några tankar om det?
– Vissa verksamheter har ett onödigt stort fokus på att tävla mot varandra. I vissa säljorganisationer, och kanske även i mäklarbranschen, är det en stor del av de strategier man använder sig av för att försöka motivera människor. Jag ska inte säga att det bara är av ondo, utan säkert en anledning till att man sökt sig dit, för att det ses som lustfyllt, men det kan också medföra att man söker genvägar för att vinna. Ska det tävlas ska det göras med någon form av lättsamhet. Det är kul att vinna, men inte att göra det till varje pris.
Risken med för mycket fokus på att tävla, säger Stefan Söderfjäll, är att tappa kopplingen till värdet i det man tillhandahåller.
– Om anledningen till att anstränga mig bara är att vinna över konkurrenten finns en risk att styras bort från vad som är viktigt med jobbet: att utföra det.
Det psykologiska kapitalet han pratar om handlar om att bottna i vad som är viktigt på riktigt, vilka ens ideal och värderingar är, och vad som gör en arbetssituation värdefull.
– Komplettera tävlingsfokuset med samtal och reflektioner. Hur sätta upp meningsfulla mål, hur agera i linje med sina viktigaste ideal. Det skulle kunna bromsa upp de negativa effekterna av tävlingen något.
Stefan Söderfjälls bästa tips för kompetensutvecklande insatser för medarbetare är utbildningar om det han säger populärt kallas självledarskap.
– Möjligen är det en fluga eller nymodighet men jag skulle säga att psykologiskt kapital mappar in väldigt väl på det. Det är en grundförutsättning för att kunna leda dig själv och hantera svårigheter du möter. Jag är så klart jävig i sammanhanget men det finns ju en anledning till att jag själv riktat fokus dit.