I Hälsingland driver AnnSofie Lundvall en fristående mäklarbyrå med namn efter det natursköna landskapet. Det oberoende som följer av att inte till- höra någon kedja värderar hon högt. ”Sedan vi blev fristående har vi kunnat arbeta och utveckla vår bygd mer än tidigare”, säger hon

Annsofie Lundvall. BILD: Hälsinglands Fastighetsbyrå

AnnSofie Lundvall är snart 49 år och uppvuxen i en mäklarfamilj då hennes pappa varit mäklare i över 40 år. Själv har hon varit mäklare i 20-25 år.

Tidigare har jag arbetat i bankvärlden med affärer och ledarskap. Jag har alltid gillat ledarskap och valt att förkovra mig i ämnet och haft flera olika mentorer som stöttat under åren.

2016 var AnnSofie Lundvall med och startade Hälsinglands Fastighetsbyrå, en fristående mäklarbyrå i Hälsingland.

Vi har tidigare drivit ett flertal kedjor, Mäklarringen, Länsfast (första kontoret i hela Sverige startades upp i Hudiksvall) samt Fastighetsbyrån, säger AnnSofie Lundvall, som förklarar att byrån ligger i Hudiksvall och har verksamhetsområde i Hälsingland.

Med en fristående firma kan vi verka var vi vill och vi är inte bundna till ett visst område. Vi är ett tiotal som arbetar på kontoret och de flesta har arbetat i branschen väldigt länge. Med detta finns det också mycket kunskap som vi använt oss av i uppbyggnaden av företaget. Vi har valt ett arbetssätt på kontoret där vi har en stor uppbackning på backoffice/admhjälp till mäklarna. Detta för att de ska kunna vara ute mycket och träffa kunder och göra affärer. Detta har gjort att mäklarna kan hålla höga budgetar och med detta kunnat ha en bra lön.

Att inte tillhöra en kedja innebär att man inte behöver betala en del av sin omsättning till en kedja för gemensamma resurser. För Hälsinglands Fastighetsbyrå har detta varit en fördel då man upplevt att man kan sin lokala marknad bäst och vet vad som behövs just där i form av marknadsföring med mera.

Faktakunskap når vi genom vårt samfund som fungerar ypperligt, och vi har kunder i alla olika åldrar i hela Hälsingland.

Konsert för Ukraina i kyrkan. BILD: Hälsinglands Fastighetsbyrå

Hälsinglands Fastighetsbyrå arbetar nära sin bygd och har många samarbetspartners. Flera banker i stan, försäkringsbolag, Colorama, Hudiksvalls Gym, olika föreningar och näringslivet för att nämna några. 

Sedan vi blev fristående har vi kunnat arbeta och utveckla vår bygd mer än tidigare – frihetskänslan av att kunna hjälpa till har varit fantastisk härlig för hela vårt företag och vi har varit med på många olika sätt i saker som vi själv initierat eller som har varit i bygden, säger AnnSofie Lundvall och berättar om några projekt i sitt engagemang för bygden.

Qvinna är ett nätverk som vi startade upp tillsammans med stans gym. Det är ett socialt nätverk för kvinnor över 40 där vi gjorde olika företagsbesök tillsammans i bygden och tränade ihop. Nätverket har varit lyckat – flera olika omgångar med runt 30-50 personer per omgång. Mamma By Hudik är också ett nätverk som vi startade upp med gymmet – mammor och deras bebisar får träffas. Vi tränar ihop, gör olika företagsbesök, vi fixar olika föreläsningar som passar mammor och barn och det finns ett sammanhang för mammor att vara i. Väldigt populärt och roligt.

Konsert Urkraina är ett annat projekt där man hängde på lokala musiker med en insamling i kyrkan till behövande.

Här var vi med och hjälpte till att organisera under kvällen, vi fanns med som stöttning och samlade in pengar från lokala företag – fullsatt kyrka och totalt ca 300 000 kronor kom in.

Hon berättar också att under pandemin stängdes allt ner och kommunen valde att blåsa av allt firande på nationaldagen.

VI tog eget initiativ tillsammans med lokala musiker och firade digitalt. Vår lokala tidning sände live och vi hade nationaldagsfirande, midsommarfirande och nyårsfirande tack vare att näringslivet skänkte pengar till artister. Det var en lyckad satsning – många tittade på sändningarna och vi kunde skänka lite glädje i en svår tid.

Nattvandrarna. BILD: Hälsinglands Fastighetsbyrå

AnnSofie Lundvall och hennes kollegor har också varit ute på stan om nätterna för att hjälpa upp ungdomar och de svårigheter som kan vara, samt var med och hjälpte till att fixa lagliga väggar för konst och graffiti som ungdomarna kunde använda sig av.

Vi tror att vi tillsammans är starka och ett bevis på det är ”Hedestugan”. Vi projektledde renovering av vår lokala skidstuga tillsammans med näringslivet och samverkade med vårt gymnasium där elever som gick praktiska linjer fick vara med och hjälpa till. Ett verkligt ansiktslyft som har gagnat många i vår stad.

AnnSofie Lundvall säger att hon inte har några superroliga försäljningar på gång just nu men gärna berättar om två försäljningar som hon uppskattat. Den ena är ”Huset på Stora Björn”.

Det är ett fantastiskt läge vid vatten och känslan av att få sälja ett sagohus med torvtak och många vackra detaljer. Kan man bli kär i ett hus? Jag har ju sett många under åren och detta finns verkligen i mitt hjärta.

Skålbovägen är den andra försäljningen.

Stilrent och ultramodernt. Det är också ett fint läge vid havet, de lägena säljs inte så ofta. Här minns jag hur rätt vi träffade med köparna – och hur glada de blev över sitt nya drömboende. Härlig känsla att få vara del av det.

Hedestugan. BILD: Hälsinglands Fastighetsbyrå

Men det har skett en förändring på marknaden sedan cirka ett halvår sedan. Omvärlden har påverkat familjers sätt att tänka och i dag finns en större eftertänksamhet när man söker bostad.

I dag får jag vara riktig mäklare. Tidigare var vi mera ordermottagare, vi hade mycket folk på visningarna som sedan genererade i snabba avslut och priserna ökade, säger AnnSofie Lundvall och understryker att takten är generellt långsammare i dag.

Vi får visa bostäderna fler gånger och det tar längre tid till avslut. I dag finns det tid att ta hand om varje enskild kund och hjälpa dem hela vägen, det uppskattar jag. Att köpa ett boende är en stor affär i livet och då är det sunt att tänka efter riktigt så det blir rätt. Jag uppskattar det personliga mötet och verkligen få lära känna spekulanterna – det finns det tid för nu.

AnnSofie Lundvall utvecklar resonemanget och säger att det har varit lätt att sälja bostäder i en uppåtgående marknad som man haft under många år.

Jag välkomnar nytt sunt synsätt – affärer får ta lite längre tid, familjer är mer genomtänkta och vi mäklare måste vara duktig på vårt hantverk. Vi ser också en fördel av att ha arbetat länge i branschen – med detta har vi ett stort kontaktnät och kan sälja bostäder på fler sätt än våra allmänna kanaler såsom till exempel Hemnet.

Hälsinglands Fastighetsbyrå fortsätter sin utvecklingskurva i företaget och breder ut sig i bygden – man har nyligen anställt mäklare i Ljusdal och har sedan tidigare varit verksam i Järvsö.

Att jobba lokalt med utveckling av vår bygd är en viktig del för oss – vi brukar säga att vår passion är att sälja bostäder med hjärtat i bygden.

AnnSofie Lundvalls tips till den som vill starta eget är att våga. Hon säger att det ligger mycket i orden mod och man ångrar bara det man inte har gjort.

Prova och lär. Vad är det värsta som kan hända? Att prova saker och att utvärdera sedan är en viktig del av resan – allt blir inte bra men vågar man kan mycket bli superbra. Vi sa att vi i början var kärringarna mot strömmen ( vi var flest kvinnor då i företaget) när vi startade upp så fungerade branschen så att det var många mäklarbyråer som ingick i bank och försäkring, man var kedja och det var inte ”modernt” att vara fristående – precis där fanns ju ett utrymme att ta som företagare. Vi stack ut – vi gjorde saker som inte var traditionella och vi lyckades.

AnnSofie Lundvall

Årets ledare 2017 på galan Hylla i Hudiksvall.

Född i vädurens tecken i Hudiksvall 1974.

Flyttat sex gånger.

Bor på Maln i Hudiksvall –  i en gul villa med familj bestående av man och två barn och coronahunden Max, även kallad lillebror.

Älskar att vara ute i naturen – motvikt mot affärer och snabba bollar. Gillar att resa och att göra det enkla, en kopp kaffe med en god vän är värt mycket.

2020 kammade Hälsinglands Fastighetsbyrå hem titeln Årets företagare i Hudiksvall, som anordnas av Företagarna.