Han gick från bankchef till mäklaranställning – hans andra anställning i livet.
52-åriga Patrik Nylén ändrade kurs, om än inte helt, när hans bankkontor skulle lägga ner.

Patrik Nylén. BILD: Husman Hagberg

Patrik Nylén har haft sin registrering som fastighetsmäklare i knappt två månader nu, efter att ha pluggat intensivt i ett och ett halvt år. Det är också, konstaterar han, den första högskoleutbildning han genomfört.

Vem är du?
– En artonåring i en 52-årings kropp. Otroligt nyfiken, proaktiv, kontaktsökande och säljande. Jag har jobbat som bankman i hela mitt yrkesverksamma liv, började som 19-20 på en lokal sparbank i Hedemora och slutade som kontorschef på ett mindre kontor här i Säter, säger Patrik Nylén och lägger till att de redan där uppmuntrade lokalkännedom och att bygga kontakter i trakten – den så kallade kyrktornsprincipen.

Den digitala utvecklingen har dock gjort det svårt att på sikt behålla små kontor, och hans kontor var ett av de som skulle stängas.

– Vi hade alternativet att följa med till Borlänge, men eftersom jag bor och känner alla här började jag fundera. Så sprang jag på Maja Sultan, eller snarare högg henne på ett övergångsställe, och frågade om hon trodde att jag skulle bli en bra mäklare. Ja, sa hon.

Maja Sultan, det är franchisetagaren på Husman Hagberg i Borlänge/Säter, det kontor Patrik Nylén nu jobbar på.

– Hon har varit lokal mäklare länge, så jag tänkte att jag skulle kolla med henne om det är för sent att byta karriär. Hennes svar väckte ett frö och det slutade med att jag träffade henne och kollegorna på ett lunchmöte, säger han.

– Det kändes både jättebra och helt galet att ta steget att lämna banken och en trygg arbetsgivare, men jag kände att jag behövde en annan utmaning. Det svåraste var att övertyga min fru, hon var skeptisk och undrade om jag tänkt igenom det här och vad det skulle betyda ekonomiskt. Men så fick vi ett bra avgångsvederlag.

Sagt och gjort, Patrik Nylén började läsa på Fei samtidigt som han praktiserade på Maja Sultans – och nu hans eget – kontor.

– Det var med skräckblandad förtjusning jag klev in i skolsalen i Stockholm på uppropet första dagen, särskilt när jag såg att alla var 22… Jag kände mig lite annorlunda, men det var samtidigt skitkul. Och så var det någon som klappade mig på axeln, en i min ålder! Johan Fager heter han och gick från däck- och bageribranschen till att bli mäklare på Fastighetsbyrån i Katrineholm. Vi fann varandra direkt.

Patrik Nylén säger att de höll varandra i schack både i det digitala klassrummet och i det fysiska – inget Netflix eller att gå och träna när det var pluggdags utan här var det disciplin hela vägen.

– Han har betytt väldigt mycket i bytet av karriär och vi blev bra vänner med kontakt varje vecka där vi surrar lite om vad som händer.

De båda åkte oftare än de andra till Feis lokaler även om kursen var digital och fann det givande, eftersom de satt själva med läraren och kanske någon till. Det innebar att de kunde ställa frågor i paus och få en bra kontakt också för framtida frågor.

– Jag kan puffa för att ta chansen att åka på fysiska möten på sina kurser. Nu i efterhand kan jag fortfarande mejla och fråga hur man ska tänka i olika situationer. Och efteråt åt vi burgare och tog en öl innan vi åkte hem, det var ett välkommet avbräck från att bara sitta hemma framför datorn.

Grupparbetena gjorde de med två andra tjejer.

– Ingen av oss har kört nästan alls på hela kursen, så det gav självförtroende när vi peppade varandra. Vi har bra kontakt i dag också och bollar idéer och tankar trots att vi är på olika firmor. Det är jätteviktigt att ha ett kontaktnät och jämföra hur andra mäklarbyråer tänker i affärer, hur marknaderna ser ut, vi har ju helt olika allihop. Det är också kul att följa varandra på sociala medier och se vilka objekt de andra lägger ut.

När studietiden var över skojade de med varandra att nu är det slut på det roliga… eller är det nu det roliga börjar?

Patrik Nylén, till höger, med studiekamraten Johan Fager. BILD: Privat

Som färdig mäklare är Patrik Nylén proaktiv och har både gjort intag genom gamla bankkontakter, ringt kallt och fått tips från kollegor, vänner och grannar. Att konkurrera med andra mäklare och nyttja sin lokala kundkännedom och sitt stora kontaktnät i hela södra Dalarna har fått honom att inse att han nog är lite tävlingsinriktad trots allt.

– Och sen har vi osäkerheten med provision också, du vet ju inte vad du har för lön nästa månad förrän du har levererat en affär. Det är både läskigt och triggande, säger han.

Redan som nyexad fick Patrik Nylén hålla föredrag på ett frukostmöte, om sin resa från bankman till fastighetsmäklare.

– Jag fick berätta i detalj om ansvar och dolda fel och så vidare, och det tror jag att de uppskattade väldigt mycket.

Andra initiativ han tagit är till exempel att träffa bostadsrättsföreningar på deras årsmöten och där bland annat kunnat informera kring det nya regelverket, hur föreningarnas lån påverkar hyrorna och vad man ska tänka på vid försäljning. Kontoret har också dragit igång en golftävling där de bjuder in olika företagare på orten.

– Inredningsföretag, revisionsbyråer, brödföretag… förra året blev det fullbokat på en vecka och vi hoppas på samma i år.

Firman är liten med högt i tak, snabba puckar och bra hjälp, bland annat har de en stylist att ha med sig ibland som ett extra ess i ärmen.

– Då kan vi ge tips när vi kommer ut till någon som ska sälja och det visar att vi är flexibla. Roligt är också att få agera i flera kommuner och inte vara styrd i att ”du får bara sälja brf i Borlänge eller villor i Säter” utan faktiskt kunna nyttja hela kontaktnätet. Det känns jättekul.

Han menar att det ska bli intressant att se utvecklingen efter att de klev in i branschen under en aldrig tidigare skådad högkonjunktur.

– Då var det en annons och såld. Nu får man verkligen mäkla. Som ny är det så här man ska jobba och det är bra att få det från början, vi vet inget annat.

Hur är det att byta bana i mogen ålder?
– Du hoppar ändå från ett fast tryggt yrke ut i ovissheten, och när man pratar med studiekollegor blir det tydligt att man ska se till att göra klart vad det är för villkor som gäller. Att ta reda på att på de här premisserna får du arbeta här, det här är provisionen, det här är garantilönen. Jag har förstått att det kan vara si och så med det, säger Patrik Nylén, som ju efter många år som chef själv har vana vid sådana tankegångar.

En fördel säger han är den sociala kompetensen som kommer av att ha jobbat med kundmöten i hela sitt liv, och i och med att han kommer från bank fått uppleva många liknande situationer han möter i dag – separationer, jobbflyttar, dödsbon.

– För mig är det inget nytt. Jag har alltid suttit på andra sidan skrivbordet och gjort affärer utan att tänka på det.

Sen är det också faktumet att han gick raka vägen från lumpen till banken och aldrig har pluggat tidigare.

– Men jag fixade det och nu har jag 120 högskolepoäng! Mina kompisar är avundsjuka, men det är aldrig för sent om man verkligen är motiverad. Det är i och för sig viktigt med stöd hemifrån, att man pratat igenom att familjen är med på det för det kan bli så att det är den ena som drar in pengar under tiden även om jag i mitt fall fick hjälp från gamla arbetsgivaren.

Har du några knep för att göra visningarna intressanta?
– Jag förbereder väl med prospekt, har skyltningen i ordning, bjuder på kaffe och godis och lämnar inga detaljer. Försöker få alla spekulanter för mig själv en stund för att bygga kontakt och kunna komma tillbaka med ett byggt förtroende i framtiden, säger Patrik Nylén.

I dag är han anställd med provision, har ännu ingen riktigt koll på hur mycket han tjänar – ”men jag ligger över budget i alla fall” – och har inte tänkt över framtiden i detalj ännu. Att ha gått från kontorschef till att vara anställd är inget som bekymrar honom.

– Här är jag ju chef över mig själv och måste ändå få jobbet gjort på något sätt, så det är bara att jobba som man gjort. Nu vill jag bara lära mig yrket och det är det Maja ska försöka gnugga i mig så att jag verkligen blir bra. Sen får vi se vad det räcker till. Helst vill vi ju växa och bli större.

Hur mycket jobbar du?
– Mycket. För att det är kul. Det var mycket på banken också när jag hade ansvar och det är så jag vill ha det. Men här är det friare och går att styra mer. Om jag har en visning en söndag kan jag flexa och gå hem en eftermiddag eller träna en förmiddag. Frihet under ansvar.

Vad gör du om fem år?
– Oj. Då tror jag att Maja och jag kör stenhårt här i Hedemora upp mot Borlänge och är den största aktören på våra verksamheter. Det tror jag. Jag känner att det kommer att bli så.

Visningsdags med prospekt och godis. BILD: Patrik Nylén

FAKTA

Namn: Patrik Nylén.

Ålder: 52.

Bor: I en villa i Säter, Dalarna, sedan 25 år.

Familj: Fru och två vuxna söner, 19 och 23.

Arbetsplats: Husman Hagberg i Borlänge/Säter.

År som mäklare: Jag registrerades 10 mars i år, och fick registreringen ovanligt snabbt. Det tog bara en vecka istället för de tre de sade att det skulle göra.

Det här gör jag på fritiden: Tittar på mina söner som spelar hockey, cyklar mountainbike, underhåller huset och umgås med vänner och bekanta.