Sex av tio svenskar uppger att de känner sig ensamma, samtidigt som sju av tio vill ha bättre grannrelationer.
Det har Svensk Fastighetsförmedling tagit reda på och bestämt sig för att avhjälpa med ett KBT-program.

Grannskräck är ett vanligt fenomen. BILD: Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling har skrivit rapporter om svenskars grannskräck tidigare och diskuterat vikten av social gemenskap mellan grannar med både fastighetsägare, forskare och politiker. Nu lanserar de ett KBT-program – kognitiv beteendeterapi – utvecklat av psykologen och författaren Daniel Ek.

Programmet är tänkt att göra det lättare för svenskar att bygga grannrelationer, något som anses avgörande för att motverka ensamhet.

Daniel Ek, psykolog och författare. BILD: Svensk Fastighetsförmedling

– Syftet med detta program är inte att alla ska bli bästisar med sina grannar även om det kan bli utfallet för vissa som testar. Det handlar istället om att bygga enkla relationer som är viktiga för vår hälsa. Med goda grannrelationer följer trygghet och tillit. Blir vi också vänner kan relationens hälsoeffekt till och med överträffa effekten av ett bra kolesterolvärde, en högre lön eller motion, säger Daniel Ek i ett uttalande i samband med lanseringen.

Jennie Skogsborn-Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling, säger att de tillsammans med Ek vill närma sig frågan om att utveckla grannrelationer på ett både lekfullt och seriöst sätt.

– Vår egen trendrapport visar att sju av tio vill ha bättre relation och att sex av tio känner sig ensamma – trots att bara två av tio bor ensamma. Det finns ett stort behov av mänskliga relationer. KBT-programmet är grundat i psykologi och ger folk enkla verktyg att bli en bättre granne.

Programmet består av ett par enkla förberedelser och fyra steg, vilka är som följer:

  1. Säg hej. Ett mindre steg som kan kännas stort – upprepa ett par gånger.
  2. Fråga hur läget är – ta steget från hälsning till enklare konversation.
  3. Bli personlig – tio möten in kommer utmaningen att våga säga något personligt.
  4. Fråga om grannen vill ta en fika eller ett glas – sista steget, dela en stund i vårsolen.

Förberedelserna handlar om att lista fördelarna med goda grannrelationer och själv bestämma sig för att vara en schysst granne under, helst, 21 dagar. Tillräckligt länge för att förändra sitt beteende.

– Jag hoppas att detta KBT-program gör att fler känner att det är lika lätt att fråga grannen som en gammal god vän om hjälp. Blir vi lite mer bekanta med varandra kan det bidra till en känsla av sammanhang och gemenskap, och det i sig är oerhört viktigt för vår metala hälsa. Så enkelt är det, säger Daniel Ek.

Svensk Fastighetsförmedling har dessutom tagit fram en alkoholfri stänkare att dela med grannen, varifrån vinsten går till Rädda Barnen.