BILD: Maria Ziegler/Unsplash

Allt fler hyr ut hela eller delar av sina egna bostäder i kölvattnet av ökade kostnader, rapporterar Dagens Nyheter. Antalet annonser om hyresbostäder på marknadsplatsen Qasa – en del av Blocket – ökade med 40 procent 2022, och en ny enkät de gjort visar att nästan hälften skulle tvingas sälja sin bostadsrätt om de nekas att hyra ut.

– Människor med höga bolån sitter i en rävsax nu. Man kan inte sälja och kanske inte heller hyra ut, trots att det får stora privatekonomiska konsekvenser, säger Fredrik Strömsten, vd på Qasa, till DN.

Utbudet av andrahandsbostäder hos Qasa i det närmaste fördubblades för Stockholm i februari jämfört med samma tid året innan.

– Vi har aldrig sett sådana här siffror tidigare. Det är en helt annan marknad än var det varit tidigare, säger Fredrik Strömsten till tidningen.

Men utbudet har också lett till att andrahandshyrorna pressats ned, en etta i Stockholm är nu ungefär 500 kronor billigare än den var i augusti.