Vem har du egentligen lånat ut ditt hus till?

Stefan Ahnhem har skrivit sex böcker i serien om Fabian Risk som översatts till en lång rad språk och sålt i två och en halv miljon exemplar. För Offer utan ansikte, den första i serien, tilldelades han Crimetime Specsavers Award 2015. Den nionde graven vann det tyska deckarpriset MIMI, och med Arton grader minus fick han sitt stora genombrott både i och utanför Sverige. 2022 utkom En helt annan historia som även den utspelar sig i Risk-universumet. Med Bytet ger sig Stefan in i en ny genre, den psykologiska spänningsromanen. BILD: Gabriel Liljevall

Bytet – Det började som den perfekta semestern…

Det här var precis vad Carl och Helene behövde. En lång semester för att hitta tillbaka till varandra. De hade funnit sitt drömhus i Kalifornien, och bytt bostad med ett par som skulle tillbringa sommaren i deras villa i Stockholms innerskärgård. Men så snart de anländer till Santa Cruz är det något som känns fel. Såg huset verkligen ut så här på bilderna? Och vad har egentligen det andra paret för sig i deras hem? Tur att han installerat övervakningskameror i husets alla rum.

Stefan Ahnhems nya bok Bytet är en psykologisk thriller om hur våra drömmar och fantasier kan vändas mot oss, så att vi till slut inte ens vågar tro på oss själva. Om hur löften är till för att brytas. Och om hur de vackraste fasader lätt kan rämna inför den stora passionens enorma krafter.

Hur uppstod idén bakom din nya bok Bytet?
– Det där med hur en idé uppstår är inte alltid något som jag minns. Ofta är idén plötsligt bara där. Men med Bytet kommer jag fortfarande ihåg hur jag stod hemma i köket med ett upphällt glas vin i full gång med att laga en fredagsmiddag medan jag och min fru pratade om den kommande sommaren. Att göra ett husbyte och låta några andra fira sin semester på vårt skärgårdsställe kom upp på tapeten.

– Några sekunder senare gick min fantasi på högvarv och jag insåg snart att det nog var en bättre idé till en psykologisk thriller än något vi skulle göra på riktigt. Och döm om min förvåning när jag två veckor senare, efter en del research, insåg att verkligheten redan överträffat dikten.

Vad vill du att läsarna ska ta med sig från boken?
– Förutom en enormt spännande berättelse som säger en hel del om den tid vi lever i hoppas jag att den kommer att sitta kvar hos läsarna ett bra tag. Jag tror att det här är en bok man kommer att vilja diskutera med andra som har läst den, och att de som inte har gjort det kommer att känna sig lite utanför.

Var hämtar du din inspiration?
– Livet, omvärlden och allt det märkliga som pågår på den här planeten.

 

Bytet av Stefan Ahnhem

Vinn ditt eget exemplar av boken!

Svarar du rätt på frågorna här har du chans att vinna boken. Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” senast den 1 maj. Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad är ett dolt bud?

1 Ett bud som har lämnats med villkoret att det inte får tas tillbaka innan köpekontraktet undertecknats.

X Ett bud som förmedlas till till spekulanter som bokat tid för kontraktskrivning.

2 Ett bud som bara får vidarebefordras till säljaren, inte till andra spekulanter.

Fråga 2: Ge ett annat ord för att försalta strömming som ska rökas.

1 Mäkla.

X Laka.

2 Strepa.

Fråga 3: Vem var Jesse Reno?

1 Ägare till världens största alphorn, 37 meter långt utan munstycke.

X Nelson Mandelas fångvaktare.

2 Rulltrappans uppfinnare.

*   *   *

Grattis Emma!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Pia-Lotta Svensson heter vinnaren i Guldhemmets kategori Årets Mäklarpersonlighet 2020 (X). 2 Husman Hagberg heter mäklarföretaget som fastighetsbolaget Koppartallen inleder samarbete med (X). 3 880 nya fastighetsmäklare registrerades under 2022 (X).

Grattis, säger vi till Emma Winblad von Walter som vann två biljetter till Hemnets bostadsgala Guldhemmet – Årets Guldgala som gick av stapeln den 23 mars.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.