För tio år sedan valde Katarina Lidén att starta egen mäklarfirma, Rätt Hem. Kontoret ligger i en gråstenslänga vid Löberöds Slott och hennes mäklartjänst är uppbyggd utifrån hur hon själv skulle vilja bli bemött som spekulant och som uppdragsgivare. ”Det är vardagslyx att ha en fin arbetsmiljö och att ha med mig hunden på jobbet, säger Katarina Lidén när MäklarVärlden knackar på.

Katarina Lidén.

Katarina Lidén började arbeta som mäklarassistent i Lund samtidigt som hon påbörjade utbildningen till fastighetsmäklare. I december 1996 fick hon sin registrering och har varit yrkesverksam sedan dess. Hon har alltid varit intresserad av byggnader och av inredning även om hennes drömyrke som barn var veterinär. Efter tekniskt gymnasium med bygginriktning åkte Katarina Lidén till England och läste engelska. När hon kom hem igen fick hästintresset henne att flytta från Borås till Flyinge för att jobba som hästskötare.

Det var en väldigt rolig och intensiv period, säger Katarina Lidén, som under den här tiden träffade sin man Tobias och det föll sig naturligt att stanna i Skåne.

Efter en kort tid som sambos i Eslöv råkade de båda titta på en annons om en avstyckad gård med nedgångna byggnader utanför Löberöd. De åkte på visning och tyckte att bostadshuset var bättre än vad de väntat sig, trots att det definitivt var ett renoveringsobjekt. Tjugoåtta år senare är det fortfarande deras hem.

Vi har haft fantastiska, slitiga och lärorika år med omfattande renoveringar men med hög livskvalité. Vi har dessutom turen att ha jättebra grannar och att vi fick möjlighet att köpa till mark vilket gjorde att vi kunde bygga ett efterlängtat ridhus.

Omkring år 2000 började Katarina Lidén arbeta på Magntorn & Lindwall i Lund. Under drygt ett decennium arbetade hon tillsammans med Ulf Lindwall och Knut Magntorn.

Jag är väldigt glad och tacksam för den tiden och för att jag fick ta del av deras kunskap, erfarenhet och vänskap.

2013 valde hon att starta egen mäklarfirma. Inför uppstarten av Rätt Hem sa hon till sin man att hon skulle kunna styra upp visningstiderna och troligen enbart jobba varannan helg. Det var en kortvarig illusion. Precis som för de flesta mäklare jobbar hon ofta på helgerna. Samtidigt säger hon att visningarna är en del av godbitarna med yrket.

Det är väldigt roligt att arbeta med olika typer av fastigheter och att träffa en så bred variation av individer.

Katarina Lidén arbetar mestadels med enskilda visningar, möjligen två spekulanter inbokade på samma tid. Det gör att visningarna blir mellanmänskliga möten. Hennes uppdragsgivare köper en tjänst av henne och hennes avsikt är att ge dem den bästa avkastningen på investeringen, på flera sätt.

Att avsätta tid för att lyssna på kunderna är viktigt för mig.

De första åren i egen regi var uppdragen mestadels i Lund, men när Katarina Lidén fick chansen att flytta kontoret till gråstenslängan vid Löberöds Slott 2016 tog hon den. Därefter föll det sig naturligt med fler uppdrag i närområdet.

Mitt intresse för djur och natur gör att gårdar har en särskild dragningskraft på mig. Jag är specialistutbildad för förmedling av gårdar och för bostadsrätter. Men det är roligt med variation. Omväxlingen är en av yrkets fördelar, säger Katarina Lidén som älskar sitt lilla kontor.

Det är vardagslyx att ha en fin arbetsmiljö och att ha med mig hunden på jobbet. Det är underbart att kunna ta en promenad i den vackra slottsmiljön. Jag uppskattar också det praktiska med att ha bilen parkerad precis utanför uteplatsen.

Det lilla kontorets gråstensväggar är vitputsade med närmare en meter djupa fönsternischer, alla snickerier är målade med linolja i en sober grå nyans. Kontoret är inrett med omsorg med engelska chesterfieldsoffor, och möbler från närbelägna Qvesarum. Olivträden har flyttat in från uteplatsen under vinterhalvåret och citronträdet har flera frukter som är så gott som mogna.

Det är en frihet att driva ett fristående mäklarkontor. Det ger stor flexibilitet och möjlighet att vara lyhörd för kunden. Min mäklartjänst är helt enkelt uppbyggd utifrån hur jag själv skulle vilja bli bemött som spekulant och som uppdragsgivare. Jag är helt beroende av att ha nöjda kunder. Det är också min drivkraft.

Men att vara egen kräver att man har ett bra skyddsnät, om det inträffar oplanerade händelser. Katarina Lidéns råd till de som funderar på att öppna eget är dels att fundera igenom hur en optimal dag ser ut. Vad och vilka vill man omge sig med?

Jag är ointresserad och okunnig inom teknik. Det gör att jag har valt att upphandla tjänster och abonnemang som ger mig bra och snabb support. Det är viktigt att identifiera vilka styrkor och svagheter som finns och att fundera över vad som händer till exempel vid en olyckshändelse eller sjukdom. Att ha god kontakt med duktiga kollegor är extremt värdefullt både för att utbyta tankar och tjänster. Mäklarsamfundets Skånekrets arbetar aktivt för god kollegial stämning och hög kompetens inom mäklarkåren. De är duktiga på att ordna aktiviteter och utbildningsdagar.

Ett annat tips är att fira framgångar. Små som stora. Det ger vardagen guldkant.

Jag brukar säga att vår bransch påverkas av vädret och av media. Fint väder sommartid ger färre på visning, precis som vinterväder på våren delvis får spekulanter att avvakta. I nuläget kommer det även att spela roll hur kalla resterande vintermånader blir, inte minst med tanke på driftskostnaderna. Medias makt är stor. En säljande rubrik om ett våldsdåd i en by drar ner intresset för att bosätt sig just där. I alla fall tillfälligt.

Att räntorna blivit högre är delvis en normalisering, menar Katarina Lidén.

Att priserna fallit är uppenbart, men de har fallit från den extrema nivå som de nådde under pandemin. Så på sitt sätt kan man säga att vi bara är på andra sidan av pandemikullen. Vi får inte glömma att bostaden påverkar våra liv i sin helhet och det kommer alltid att finnas ett behov av rörelse på marknaden. Även om det sannolikt är och kommer att bli färre affärer per mäklare i statistiken. Generellt är de mäklare som jobbar i mitt område duktiga. Det skapar förstås hård konkurrens, men framför allt är det glädjande att mäklartjänsterna håller god kvalitet. Vi behöver kollektiv yrkesstolthet. Att förmedla fastigheter är ett stort ansvar där omtanke, kompetens och resultat är mina ledord.

Hon säger också att det är en relativ kort period som man samarbetar med uppdragsgivarna och det är av högsta vikt att vara närvarande och att ta sig tid till alla delar.

I mäklarrollen får vi förmånen att ta del av våra kunders livsöden, både i glädje och kärlek och i konflikter, sorg och förtvivlan. Jag tror att det skapar en ödmjukhet inför livet och det ingår i mitt jobb att guida kunder mot nästa livskapitel. Att försöka avsluta ett kapitel på ett fint sätt och att skapa fina förutsättningar för det som står på tur. Jag tror att det är en bidragande faktor till att kunder kommer tillbaka när det är dags att byta boende igen.

Fakta

Katarina Lidén

Född 1973 i Borås.

Gift, två döttrar, hund, stallkatter och fyra hästar.

Bor på hästgård utanför Löberöd sedan 1995.

Aktiv fritid med ridning, hundträning (patrull, bruksspår och lydnad) och kickboxning.

Vår gård är ett drömboende. När ridhuset byggdes för sex år sedan blev vardagen enklare.”