Inte för att påskkycklingar behöver en holk för att frodas, men det finns ju andra fåglar. Och även de behöver en bostad – om än inte ännu via mäklare.

Holkarna ”Sommarstugan”, ”Skog” och ”Snickarbyn” tog hem årets förstaplatser i SM i fågelholk. BILD: Naturskyddsföreningen

Nu har Naturskyddsföreningens SM i fågelholk avgjorts. Tre otroligt tjusiga holkar har byggts av låg-, mellan- och högstadieelever, och de har röstats fram bland 450 bidrag som kommit in.

– Stort grattis till dessa välförtjänta vinnare. Det är tre fantasifulla, kreativa och välbyggda holkar som kommer att göra konkret nytta för fåglarna. Tack vare dessa och alla andra fantastiska bidrag som kommit in har fåglarna situation och den biologiska mångfalden återigen fått uppmärksamhet, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Över 25 000 personer var med och röstade fram vinnarna i årets holktävling, vilket enligt föreningen är rekord.

  • De som vann den yngsta gruppen, från förskoleklass till trean, var klass 2 på Högsätra skola på Lidingö, som fick 30 procent av rösterna. ”Skog” hette deras bidrag.
  • Mellanstadiets vinnare blev sexorna i Västerhaninge Montessoriskola vilka bidrog med ”Snickarbyn”. De vann sin deltävling stort med hela 61 procent av rösterna.
  • Och i den äldre gruppen, från sjuor till gymnasiet, vann klass BA3 på Hjalmar Strömerskolan i Strömsunds ”Sommarstugan” med 37 procent av alla röster.

Läs mer här.