Mäklarna och kontorsägarna Joakim Tevell och Johan Svensson, ERA Axelssons Fastighetsbyrå, letar ständigt sätt att bli effektivare och där kan mäklarsystem vara en stor hjälp. 

Joakim Tevall och Johan Svensson, ERA Axelssons Fastighetsbyrå.

– För oss är det CRM-systemet, alltså hur kunderna hanteras och hur smidigt det är för oss att kunna sköta vår återkoppling som är det viktigaste. Och att vi kan komma åt mäklarsystemet oberoende av vilken plattform vi använder, alltså mobil, padda eller dator, säger Joakim Tevell.

Tillsammans med Claes Tevell driver de två bobutiker på Västkusten – ett på Hisingen och ett i Kungälv. På de två kontoren arbetar sju mäklare och en assistent. Båda herrarna har några år i branschen och har hunnit testa flera olika mäklarsystem. Joakim Tevell började mäkla 2014 i Stockholm och håller till på västkusten sedan 2016. Johan Svensson som har en bakgrund inom byggbranschen har arbetat som mäklare de senaste fyra åren efter han läst en uppdragsutbildning via FEI.

– Vi har båda hunnit med flera system genom åren och jag som har arbetat i snart tio år har ju varit med om en rejäl teknikutveckling. I början var systemen jag arbetade i inte webbaserade så det gick ju bara att nå via datorn. Och där jag arbetade då hade vi dessutom bara stationära datorer, säger Joakim Tevell.

När du har tillgång till hela systemet i alla dina plattformar innebär det till exempel att under en dag med flera visningar och en del dötid att du kan sköta administrationen i mobilen och på så sätt spara mycket tid.

Alla på samma dag

I november 2022 bytte alla på ERA till Mspecs och Quedros system, och hela firman gjorde förflyttningen samma dag. Vågat kan man kanske tycka.

– Allt handlar om förarbetet, har man ställt in sig och förberett så gick det rätt smidigt. Hade nog varit tuffare om man bara körde på utan att ha tänkt innan. Sedan har systemen liknande grund – även om det så klart skiljer mellan systemen – så är mycket interaktivt och lätt att begripa.

Som alla mäklare vet är mäklarsystemen en stor del i arbetsvardagen och i bästa fall hjälper det till att spara tid och driva affärer.

–  Hur vi hanterar våra kunder och hur smidigt det är för oss att kunna sköta vår återkoppling och uppföljning blir även ett steg i att kunna följa statistiken. Så snarare än att man ska hitta sitt egna system, med wordfil, excel eller vad det nu kan vara, så har vi det i systemet och det hjälper oss att komma ihåg med påminnelser som poppar upp.

– Det första jag ser när jag öppnar verktyget är hur jag ligger till mot mina säljmål och hur jag ligger till mot månadens budget – det gör det hela väldigt tydligt hur man ligger till och fungerar i alla fall för mig som en bra trigger att sätta fart om jag ligger efter, säger Johan Svensson.

Känn din kund

Båda understryker att det i en lågkonjunktur blir än viktigare att känna sina kunder, ha allt samlat och få alla påminnelser som behövs för att följa upp ordentligt.

– Nu kommer vi ju även åt alla ERA:s kunder, om våra kollegor i Borås till exempel redan har en kundprofil på en spekulant kan vi enkelt se vad de söker, säger Johan Svensson.

När du som mäklare känner ditt mäklarsystem är det en stor hjälp i att effektivisera arbetet och även få loss tid något som kanske är extra viktigt i oroliga tider.

Så får du ut mest av mäklarsystemet:

  1. Se till att kunna systemet och dess funktioner utan och innan.
  2. Var noga med att bokföra allt i systemet. Så som bokade möten, datum för uppföljning, säljsamtal samt anteckningar på kundkort och objekt.
  3. Anordna säljtävlingar, med schyssta priser, i systemet. Det är kul med tävlingar och förhoppningsvis ökar det företagets och den enskilda mäklarens omsättning.

FAKTA:
ERA Axelssons Fastighetsförmedling
Har funnits sedan 1970-talet och är i dag en bred fastighetsbyrå som förmedlar bostadsrätter, hus, tomter, gårdar och kommersiella fastigheter och har många verksamheter under ett och samma tak. Företaget har tagit kliv framåt de sista åren och har en målsättning att växa ytterligare under kommande år. Samarbete med ERA, som startades 2017, har medfört större möjligheter att växa och hjälpa kunderna på ett ännu bättre sätt.

Joakim Tevell
Ålder: 32 år
Började mäkla: 2014
Jobbar: ERA Axelssons Fastighetsförmedling Hisingen och Kungälv
Drömboende: På en båt
Senast lästa bok: Svante Nordin – Det politiska tänkandets historia.
Dold talang: Har ofta sju rätt på V75

 

 

Johan Svensson
Ålder: 34 år
Började mäkla:2019
Jobbar: ERA Axelssons Fastighetsförmedling Hisingen och Kungälv
Drömboende: Äldre radhus eller villa i Bagaregården (Göteborg).
Senast lästa bok: Amerikanska Inbördeskriget 1861 – 1865 av Thomas Sörensen
Dold talang: Duktig på att imitera Casper Janebrink i Arvingarna
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.