En färsk kandidatuppsats från Högskolan i Halmstad visar att företag i mäklarbranschen inte verkar prioritera strategisk jämställdhetsintegrering men trots detta har man en vilja att integrera fler kvinnor till ledarskapspositioner och vissa ansträngningar görs.
Under sin studietid förra året valde Emma Hersö och Julia Smolinska som studerade till Bygg- och Fastighetsekonomer att skriva en kandidatuppsats som handlar om jämställdhet i fastighetsmäklarföretag. Deras tanke har alltid varit att bli fastighetsmäklare och eftersom de lade märke till att den generella bilden av en fastighetsmäklare är en man, ville de som två unga kvinnor undersöka saken närmare.
Under tidens gång insåg de att det råder en jämn könsfördelning i branschen på så vis att antalet registrerade fastighetsmäklare uppgår till nästan 50/50 av kvinnor och män. Dock är det kvinnliga könet underrepresenterat som franchisetagare/partners och därav väcktes idén till att undersöka hur fastighetsmäklarföretag arbetar strategiskt med jämställdhet för att integrera fler kvinnor till ledarpositioner.
– Vi ser att fastighetsmäklarföretag använder sig av strategiskt arbete för jämställdhetsintegration men påvisar inte det som en prioritet. Företagen gör även ansträngningar med strategiska verktyg för att jämna ut könsfördelningen samt för att skapa jämställdhet och dessa idéer är inte glömda. Fastighetsmäklarföretag visar att det finns utvecklingsmöjligheter för ökat arbete mot jämställdhet och en jämn könsfördelning i ledarpositioner.
– Resultatet för vår studie visar att de intervjuade företagen inte verkar prioritera strategisk jämställdhetsintegrering men trots detta går det ändå att tyda att de har en vilja att integrera fler kvinnor till ledarskapspositioner och vissa ansträngningar görs. Fokusen på just jämställdhet i ledarpositioner är för tillfället inte tillräcklig för att göra skillnad och därför krävs ytterligare kunskap om ämnet och fler ansträngningar.
Emma Hersö är 26 år gammal och bor i Helsingborg. Hon har studerat Bygg- och fastighetsekonomprogrammet vid Högskolan i Halmstad och nu läser hon en påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning. Julia Smolinska är 23 år gammal och studerade samma program och gick i samma klass som Emma Hersö men valde att efter sin examen flytta hem, tillbaka till Norrköping. För tillfället läser hon en påbyggnadsutbildning med fastighetsmäklarinriktning på distans.
Vid sidan av studierna praktiserar Emma Hersö två dagar i veckan på Fastighetsbyrån i Klippan. Hennes arbetslivserfarenhet så här långt består bland annat av servicearbeten inom restaurangbranschen men hon har även arbetat inom barnomsorgen.
– Jag har lätt för att ta kontakt och prata med människor vilket gjorde att jag redan från början av min studietid insåg att fastighetsmäklare hade passat mig bra och det är även det som är framtida målet att bli en bra och kunnig fastighetsmäklare.
Medan Julia Smolinska studerar till fastighetsmäklare har hon praktik på Properties & Partners i Norrköping och spenderar flera dagar i veckan där.
– Innan jag började studera har min arbetslivserfarenhet bestått av olika serviceyrken såsom restaurang och handel. Jag har alltid funnit kontakt med människor välbehövligt och därför dragit mig till sådana arbeten. Yrket som fastighetsmäklare har alltid skapat intresse hos mig och upplevts som en naturlig övergång i livet.
Då deras studie fokuserar på integration av kvinnor till ledarskapspositioner, beslutades att intervjua kvinnor som rådande är registrerade fastighetsmäklare. Detta av anledningen att dessa kunde berika studien med sina erfarenheter och kunskaper samt att de utgör potentiella franchisetagare.
– I vår studie ville vi höra deras åsikter och vad de anser kan göras bättre. Genom detta kriterium valde vi tre företag som innehar minst två kvinnliga registrerade fastighetsmäklare vilket resulterade i att sex olika kvinnor intervjuades till studien. Frågorna utgick från en intervjuguide som var baserad på teorier om jämställdhet men även följdfrågor ställdes för att främja en djupare förståelse. Intervjuerna ägde rum på deras respektive kontor.
Studien riktar sig främst till fastighetsmäklarföretag men även till ledare överlag. Studien kan bidra med tips och råd för hur franchisetagare bör agera och vad de bör tänka på gällande jämställdhetsintegration.
– Vi hoppas att studien ska leda till att fastighetsmäklarföretag upplyses om problematiken som råder att fåtal kvinnor uppnår ledarpositioner i nutid, säger Emma Hersö och Julia Smolinska och tillägger att ett förslag för fortsatt forskning hade varit att genomföra intervjuer med franchisetagare för att få en bild av deras uppfattningar gällande strategisk jämställdhetsintegration.
– Detta då de kan bidra med information som fastighetsmäklare inte tillhandahåller. Det kan även vara intressant att intervjua registrerade fastighetsmäklare av det manliga könet för att få en bild av deras uppfattningar gällande strategisk jämställdhetsintegration. Detta för att kunna skapa en bild av hur männen upplever jämställdheten och se om det skiljer sig från kvinnornas uppfattningar.
”Jämställdhet i fastighetsmäklarföretag: En studie om hur fastighetsmäklarföretag arbetar strategiskt med jämställdhet för att integrera fler kvinnor till ledarpositioner”
Självständigt arbete på grundnivå (kandidatexamen), 10 poäng / 15 hp
Ämne/kurs: Företagsekonomi
Utbildningsprogram: Bygg- och fastighetsekonomprogrammet vid Högskolan i Halmstad
Skapad: 2022-09-14