I början av oktober förra året tog Maria Danielsson över vd-posten från Tomas Widerlöv, som är delägare i och en av grundarna till mäklarfirman Widerlöv. Mäklarvärlden fick en vd-intervju med Maria Danielsson, som tycker att det känns grymt kul och spännande att ha fått axla den här rollen.

Maria Danielsson, vd. BILD: Widerlöv

Det både känns bra och har gått bra. Organisationen har mött mig med mängder av positivitet, säger hon och berättar vad hon mest såg fram emot när hon började på nya jobbet.

Att få förvalta ägarnas förtroende och att leda och fortsätta utveckla denna innovativa och familjeägda mäklarfirma såg jag verkligen fram emot. Innan jag klev på som vd var jag försäljningschef på Widerlöv i sex år – och det ser jag som en stor fördel eftersom jag redan kände våra medarbetare och vår organisation, kulturen och våra värdegrunder.

Maria Danielsson ser det som viktigt nu att lyfta blicken ytterligare, för att hela tiden tänka nytt och större. Med fortsatt starkt medarbetarfokus kommer hon leda Widerlöv vidare.

Medarbetarna i fokus är det allra viktigaste för mig. Nöjda medarbetare ger nöjda kunder.

Maria Danielsson säger att Widerlöv kommer att fortsätta hålla högt tempo med att ständigt utveckla sig själva och sina mäklartjänster.

Att till exempel fortsätta fokusera på digitalisering skapar effektivitet vilket leder till ännu högre medarbetar- och kundnöjdhet.

Hon säger också att det finns planer på att växa.

Vi vill växa och bli flera kontor genom vår franchiseorganisation och vårt franchiseupplägg.

Innan Maria Danielsson började på Widerlöv jobbade hon 20 år i bankbranschen. Det hon främst tar med sig därifrån är ett starkt medarbetar- och kundfokus samt struktur och ordning och reda.

När Maria Danielsson ska beskriva företaget Widerlöv är det första hon säger att det är världens bästa företag att arbeta på.

Det är ett familjeägt företag som nu har varit verksamt i 28 år och som präglas av en ”vi-kultur” med fokus på att medarbetarna trivs och har roligt på jobbet. Det finns en stark vilja att utveckla både medarbetarna och processer. Alltid våga tänka nytt och testa. Vi är verksamma inom både succession  och nyproduktion och har en mycket hög medarbetar- och kundnöjdhet.

När det gäller vad Maria Danielsson är för slags ledare och vad för slags styrkor och svagheter hon har, säger hon att för henne är det viktigt med motiverande ledarskap där medarbetarna är i fokus.

Jag är entusiasmerande, bra på att se alla medarbetare och bra på att bygga team. Det är viktigt. Mår medarbetarna bra och trivs på jobbet, så levererar de vilket ger nöjda kunder och bolaget går bra.

En av hennes styrkor är också att hon trivs som bäst när det hela tiden händer saker. Det kan ibland göra att hon kan bli lite otålig om det inte går så snabbt som hon vill.

Vilken utmaning som är mäklarbranschens största just nu menar Maria Danielsson är att alla i mäklarbranschen påverkas av marknaden. Bland annat handlar det om att man ser färre försäljningar som tar längre tid och ger lägre arvoden vilket i sin tur leder till lägre omsättning och resultat för mäklarbolagen. Samtidigt understryker hon att det också påverkar de enskilda mäklarnas löner vilket kan leda till att fler mäklare väljer att sluta. Det krävs också ett annat mindset hos organisationen och de enskilda mäklarna under rådande marknadsläge jämfört med tidigare och här är erfarenhet av tidigare nedgångar värda sin vikt i guld.

Men en utmaning i positiv bemärkelse är digitaliseringen. Den skapar enorma möjligheter samtidigt som det såklart gäller att hänga med i allt som händer.

Maria Danielssons största utmaning som vd säger hon är att bolaget ska fortsätta växa men behålla familjekänslan och teamkänslan.

Det är otroligt viktigt med teamet. Ensam är aldrig starkast, utan det är tillsammans som vi gör det möjligt. Så den största utmaningen för mig i vd-rollen är att fortsätta våga utmana arbetssätt, rutiner och processer och att våga testa nytt – allt för att alltid erbjuda den bästa arbetsplatsen och den bästa mäklartjänsten.

Maria Danielsson

Ålder: 48 år.

Bor: I Uppsala.

Familj: Gift med Jonas, två söner.

Fritidsintresse: Umgås med familj och vänner. Vara ute i naturen.

Karriär och utbildning: 20 år i bankbranschen och sex år i mäklarbranschen.

Drömboende: Vid havet – så jag kan utebada varje dag.

Dold talang: Den är fortfarande dold – även för mig.

Vad gör du om tre år? Fortfarande vd på Sveriges bästa mäklarfirma.

 

Widerlöv

Widerlöv startades 1995 och är marknadsledande i Uppsala sedan 2007.

Widerlöv är en stark utmanare i Västerås och bland de mest anlitade mäklarföretagen i de områden där man har kontor i Stockholm.

Drygt 100 medarbetare finns i dag på företaget och för närvarande finns man med åtta kontor i tre städer (Uppsala, Västerås, Stockholm: Bromma, Nacka och Innerstan). Widerlöv förmedlar bostäder både på successions och på nyproduktionsmarknaden.

Tomas Widerlöv, delägare och som namnet antyder grundare, är kvar på företaget i andra positioner. Bland annat fortsätter han inom koncernen med affärsutveckling, som vd för franchisedelen, och som operativ styrelseordförande för nyproduktionsdelen.