Makis Batsoulis, fastighetsmäklare och partner hos Södermäklarna, kom till mäklarbranschen efter flera år inom krogbranschen och han slogs av den höga personalomsättningen som man brottas med i så gott som hela branschen. Att många slutar innan det hårda arbete de lagt ner börjar ge frukt. Orsaken ligger i pengar, och lösningen är också pengar – nämligen möjlighet att arbeta med fast lön. Läs hans spaning kring lönens betydelse för den enskilde mäklaren och kanske för hela branschen.

 

Makis Batsoulis, fastighetsmäklare och partner på Södermäklarna.

När jag kom in i mäklarbranschen reagerade jag på den höga personalomsättningen som är överlag i branschen. Många nyblivna mäklare slutar tyvärr precis när det hårda arbete de lagt ner börjar löna sig. Ofta på grund av att de helt enkelt inte har råd att fortsätta längre när lönen är helt provisionsbaserad. Jag tror att många hade kunnat vara framgångsrika mäklare i dag om de bara fått en ärlig chans från början. När jag gick in som delägare var detta en av de saker i mäklarbranschen som jag kände att jag gärna kan och vill förändra och modernisera nu när jag fått möjligheten.

 

Sedan ett år tillbaka har vi på Södermäklarna därför infört ett löneupplägg där provisionsbaserad lön kombineras med en fast grundlön som mäklarna behåller på obegränsad tid eller till dess att de själva väljer att omförhandla. Sälj och prestation är ändå grunden i vårt yrke och därför är det fortfarande viktigt att kunna påverka sin lön i form av en provisionsdel där man känner att det hårda arbete man lägger ner lönar sig och sporrar. Därför har vi i vårt upplägg valt att ha en provisionsbaserad del där ens procentuella del av omsättningen ökar i takt med att omsättningen ökar. Det har alltid varit viktigt för mig att inte ta ifrån mäklarna sin chans att påverka sin inkomst utifrån sin prestation utan snarare att kombinera det med den trygghet som en fast lön innebär. Det är framför allt viktigt på en mer skakig marknad som den vi sett senaste halvåret där startsträckan kanske är lite längre för en nybliven mäklare än på en uppåtgående marknad.

”Fast lön plus provision är absolut

ett upplägg vi tänker fortsätta med”

Fast lön plus provision är absolut ett upplägg vi tänker fortsätta med. Vi upplever att det varit givande för alla parter då det ger en större trygghet och bättre chans för nya mäklare att komma i gång och en mer långsiktig karriärmöjlighet. Dessutom ger det en större möjlighet för oss som arbetsgivare att vara lite mer restriktiva och noggranna i vår rekrytering. På så sätt har vi en större möjlighet att lägga den tid och det engagemang som krävs för att se till att varje individ har en ärlig chans att lyckas i längden.