Andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser minskar markant. Det visar Boneos senaste Mäklarkoll.
Också hos Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån skönjs ett trendbrott.

BILD: Boneo

I december var det 54 procent av mäklarna som trodde att bostadspriserna skulle min ska de tre kommande månaderna. I januarimätningen var de 37 procent – så få har de inte varit sedan i april. Samtidigt är det 14 procent som tror på stigande priser nu jämfört med 5 procent i december.

– Vi ser, likt förra månaden, fortsatt ökad optimism både hos mäklare och köpare med än fler som tror på stabilisering eller stigande bostadspriser framöver. Kanske kan vi ana början på ett trendbrott för utvecklingen där största osäkerheten kring bostadsmarknaden och räntor nu har börjat lägga sig, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo, i ett uttalande.

Det är nu en klar majoritet mäklare som tror att priserna stagnerar eller ökar.

Köparna är mer dämpade i sina förutsägelser, men också de visar alltså på en viss optimism. Jämfört med förra månaden. Dock är det fortfarande fler än hälften, 52 procent, som tror att priserna fortsätter att sjunka.

Även Fastighetsbyråns Mäklarpanel visar ett trendbrott, där köparnas fördel minskat, om än inte särskilt mycket, sedan i december och en stärkt efterfrågan märkts i storstäderna.

– Vi har haft en tydligt nedåtgående trend sedan april förra året – men nu bryts den. Köparna har fortfarande övertaget men det är mindre än i december, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar till deras siffror.