Bostadspriserna i Vänersborg rasade med hela 40 procent 2022, vilket var mest i Sverige. Villapriserna såg sitt djupaste dyk i Nässjö med 24 procent.
Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadsåret 2022 startade med fortsatt kraftiga prisuppgångar efter den exceptionellt höga efterfrågan på bostäder under pandemin. Mycket till följd av kriget i Ukraina skapade stigande räntor, hög inflation och elkris dock en rejäl inbromsning som kommer att påverka bostadsmarknaden även i år, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar till kartläggningen.

Bland bostadsrätterna följs Vänersborgs 40-procentiga fall av Falköping med 37 procents nedgång och Oxelösund med 31.

Hack i häl på Nässjö i sjunkande villapriser är Skurup och Klippan med en 21- respektive 20-procentig nedgång.

– Många av de kommuner där villapriserna backat mest under året ligger i södra Sverige där elpriserna oftast är som högst. Bostadsköparna är oroliga för hur uppvärmningskostnaderna ska påverka deras boendeekonomi och för en stor del av villaägarna kommer elräkningen vara dyrare än räntekostnaderna nu under vintern, säger Marcus Svanberg.

Alla kommuner såg dock inte minussiffror. Mest på plus gick Sandviken där bostadsrättspriserna steg med 30 procent, och i Forshaga steg villapriserna med 16 procent samma period.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling konstaterar också att antalet försäljningar minskade med 11 repsketive 17 procent för bostadsrätter och villor.

KÄLLA: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling