Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort en kartläggning över i vilken universitetsstad studenterna får mest yta för pengarna.
Svaret är Sundsvall, där priserna på ettor sjunkit mest under året.

BILD: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

En genomsnittlig enrummare i Sundsvall kostar 14 300 kronor per kvadratmeter. Det är billigast bland alla Sveriges studentstäder.

Dock har priserna på enrummare sjunkit i 16 av 19 studentkommuner under året – mest i just Sundsvall, och i Västerås.

– På studieorter där priserna på enrumslägenheter sjunkit mest är det ofta liten skillnad mellan vad köparna får betala för en lägenhet med två rum och den typiska studentettan. Det har gjort att efterfrågan på mindre bostäder minskat de senaste åren, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som gjort kartläggningen, i ett uttalande.

Dyrast är det, inte helt oväntat, i Stockholm. Där kostar en genomsnittsetta 97 300 kronor kvadratmetern. Också Göteborg och Lund ligger priserna högt jämfört med andra studentstäder med sina 57 800 respektive 54 900 kronor per kvadratmeter.

– Priserna på ettor har sjunkit rejält under 2022 och ligger nu på ungefär samma nivå som innan pandemin. För den som ska köpa sin första bostad är det en fördel, eftersom det kan kompensera för att boendekostnaderna ökat i takt med räntehöjningarna. Mycket tyder på att priserna kommer fortsätta backa en bit in på året,, men vi räknar med att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren förutsatt att räntehöjningarna mattas av, säger Marcus Svanberg.

KÄLLA: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling