I Boneos senaste mäklar- och köparkoll är det inte lika många som trott på oförändrade priser sedan i juni förra året.
Det är en markant ökning sedan förra mätningen.

BILD: Boneo

– Det kan indikera att vi närmar oss stabilisering av bostadspriserna, om än inte en vändning, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo i en kommentar.

31 procent av köparna och 42 procent av mäklarna tror att prisraset stannar av. Fortsatt är det dock mycket få som tror på en prisökning: bland köparna en av tio, och bland mäklarna blott en av tjugo.

KÄLLA: Mäklarkollen/Boneo

Samtidigt konstateras att köpbenägenheten ökat marginellt, 53 procent planerar att skaffa ny bostad inom ett halvår vilket är en procentenhet mer än senast.

– Köpbenägenheten minskar något i december jämfört med samma period förra året då 60 procent skulle köpa bostad inom sex månader. Men fortfarande ska fler än fem av tio av våra besökare göra det vilket visar att det trots allt finns många aktiva köpare där ute, säger Fredrik Engdahl.

KÄLLA: Köparkollen/Boneo

Trenden att lägga ut bostäder som kommande fortsätter också att öka och slår nya rekord. I december lades hela 62 procent ut som detta, jämfört med novembers 48 procent.

– Det är rekord och en trend jag tror kommer att fortsätta 2023 i och med den flexibilitet det ger säljare och mäklare i en så här osäker marknad, säger Fredrik Engdahl.