”Jag tror kanske inte att det gynnar mäklare specifikt, men…”

Evin Cetin är jurist och har tidigare jobbat politiskt. Hon var verksam advokat fram till sommaren 2022. Jens Liljestrand är författare och journalist.

Hur blev dödsskjutningar bland unga män en del av vardagslunken i ett av världens rikaste länder? I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle.

I Mitt ibland oss träffar hon huvudpersonerna själva: de som beställer morden, de som lever med ett pris på sitt huvud och de som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Cetin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad är det som händer ? och går det att stoppa?

Mitt ibland oss är skriven tillsammans med den prisade journalisten och författaren Jens Liljestrand.

Evin och Jens, hur var det att skriva en bok tillsammans?

Det är ett väldigt svårt och viktigt ämne att skriva om. Därför var jag (Evin) jätteglad att Jens är en så erfaren och duktig författare. 

Tror ni att mäklare – som är verksamma i områden som boken skildrar – skulle kunna ha nytta av era berättelser i sina jobb på något sätt?

Jag tror kanske inte att det gynnar mäklare specifikt, men det är oerhört viktigt för alla att få upp ögonen för hur näringskedjan för narkotikahandeln ser ut – och det är en värld som jag kan tro att många mäklare, i alla fall i storstäderna, får se en del av i sitt yrke. Efterfrågan på narkotika ökar hela tiden. Den kommer från välbärgade delar i våra städer, från landsbygden, alla delar av landet. 

När får vi se ett slut på våldet som boken tar upp?

Det kommer inte att sluta. Inte förrän narkotikahandeln stoppas. För att stoppa gängkriminaliteten måste vi stoppa handeln av narkotika som ger den bränsle. 

Vinn Evin Cetin och Jens Liljestrands bok Mitt ibland oss

Svarar du rätt på frågorna här har du chans att vinna ett eget exemplar av boken Mitt ibland oss. Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling 06” senast den 31 december. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad är både ett förslag som en ledamot lägger fram till riksdagen och något som idrottare ägnar sig åt?

1 Mål

X Lek

2 Motion

Fråga 2: Vad passar bäst in på begreppet Fri grund?

1 Tomt med vidsträckt utsikt

X Tomt med oreglerad samfällighet

2 Tomt med äganderätt

Fråga 3: Vad heter förlaget som ger ut boken Mitt ibland oss?

1 HarperCollins Nordic

X Karneval förlag

2 Mondial

*   *   *

Grattis Jasmine!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Orden läsa, skriva, cykla är verb (x). 2 En oktav är ett intervall omfattande åtta toner (x). 3 Svensk Floskelordbok ges ut av Karneval förlag (x).

Grattis, säger vi till Jasmine Ståhl som vinner Svensk Floskelordbok av Fredrik Kullberg.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.