Catharina Cavallac då: pilot, flyglärare, lite vilse när hon blev permitterad under pandemin och svenska Norwegian sedermera gick i konkurs.
Catharina Cavallac nu: mäklare med snygga flygbilder och ingen som klagar när hon vill flyga upp och ned.

Catharina Cavallac i förarsätet. BILD: Privat

En väldigt positiv tjej. Hjälpsam som ofta tar på sig för mycket. Kanske lite för godtrogen men en evig optimist som väljer att se det positiva i det mesta. Glaset är alltid halvfullt eftersom det gör livet lite lättare.

– Man kan välja att se problemen eller välja att se lösningarna, säger Catharina Cavallac, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling sedan så sent som i juli i år, om sig själv.

Eftersom hon hade så mycket tid över när hon jobbade som pilot tänkte hon att det måste finnas bättre sätt att fördriva den än att bara sitta och vänta på nästa flygning, eller under långflygningarna.

– Flyga till Kanarieöarna ger mycket tid över, det är sjutimmarsflighter. Så jag började kolla på mäklaryrket. Sen kom coronan, vi blev permitterade och då var det bara att ta tag i livet.

Pilot var det hon alltid hade velat bli, det hon blev, och det hon ville göra, så det var en tung och omvälvande tid. Nu stod hon för första gången utan jobb.

– Vad ska jag göra med min tid nu, tänkte jag. Och det visade sig att mäklare vad det enda jag kunde tänka mig. Så jag tog kontakt med Svensk Fastighetsförmedling eftersom jag visste att de hade utbildningar som var snabbare än de tre år högskolan krävde. Jag är otålig och vill att det ska gå fort.

Catharina Cavallac blev anställd efter bara en månad samtidigt som hon pluggade.

– Studierna var på 125 procent, jobbet på 100 procent och… så valde jag att skaffa ett barn samtidigt. Ett halvår in i studierna fick jag Kelly och sen var jag mammaledig i elva månader – och skrev första tentan när hon var sju dagar gammal. Men det gick jättebra. Hon var en snäll bebis, haha.

När hon åker från hemmet i Hofterup till familjen på Österlen är flyg det dominerande samtalsämnet runt middagsbordet. Hon, hennes bror och hennes pappa är alla piloter. Mamma och syster är i sjukvården – så allt är täckt ifall planet skulle gå ner lite för fort.

Ity ja, familjen har ett eget flygplan och en egen landningsbana där.

– Så vi leker lite i luften. Barnen älskar att vara där.

Fyra kontinenter har hon hunnit bo på, och tanken var egentligen aldrig att slå sig ned i Sverige.

– När jag slutade gymnasiet flyttade jag till Norge, 2007 vidare till Australien för en utbildning i ledarskap, sen efter att ha jobbat fem olika jobb i Norge för att tjäna ihop till pilotutbildningen flyttade jag till Florida 2009 för att göra den. Knappt ett år senare var jag instruktör, först där i ett och ett halvt år och efter det i Indonesien, säger Catharina Cavallac.

Där tränade hon deras piloter i 737 Boeing. I början flyger de småflyg, en- och tvåmotoriga plan, och sedan fortsätter studenterna i en flygsimulator för vidareutbildning.

– När jag släpper dem ska de vara redo och kunna göra allt för att flyga passagerare.

Jag förstår att du inte hade något direkt val när du blev permitterad, men ändå – hur kunde du överge ett så coolt jobb för att bli mäklare?
– Vet inte. Min dröm var en gång att kombinera båda, men just nu med tre barn här hemma vill jag inte ligga ute 20 nätter i månaden. Så det får vänta. Det är inte heller lika lätt att kombinera med mäklare som jag tänkt, eftersom man behöver vara tillgänglig. Men jag har kvar mina licenser, och att flyga småplan är roligare eftersom ingen klagar ifall du vill flyga upp och ned.

Kan du använda det i mäklaryrket?
– Det har tyvärr inte blivit av än, vädret har varit lite halvdåligt och när det har varit fint har inte fotografen kunnat. Men jag har fokusområde i Lomma och där ska vi ta bilder löpande under året – vår, sommar, höst och vinter. På två timmar hinner man fota ganska många objekt.

Catharina Cavallac har en bra fotograf som är van vid flygfoto och säger att det blir en annan känsla än bilder från en drönare.

– Vi har inget emot om en vinge kommer med så att det syns att det är något annat än ett drönarfoto. Vi utgår från att sticka ut. Det är en rolig grej just för att vi kan göra något alla inte kan, säger hon.

Utöver att hon kan säga att ja, det var jag som var ute och flög över er och tog bilder häromdagen, inger själva faktumet att hon är pilot trygghet för säljare, menar hon.

– Jag har jobbat med trygghet och säkerhet sedan 2009 så det är självklart något jag tar med mig även om det är två helt olika områden. Många säljare är nervösa i de här tiderna, och jag är bra på att ta ansvar och hantera nervösa människor. Flygrädsla är ganska vanligt.

Minns du din första förmedling?
– Absolut! Jag fick faktiskt ta över min chefs försäljning när han gick på semester. Han hade försökt sälja en bostadsrätt ganska länge, jag hade visning dag tre på jobbet och skrev kontrakt dag fyra. Det var ett lyckorus. Men jag hade tur, från dag ett fick jag gå med med honom som är väldigt pedagogisk, och under praktiken fick jag vara med på alla delar i arbetet. Så trots att jag var mammaledig i elva månader hade jag gjort alla delar redan. Det kändes väldigt tryggt, säger Catharina Cavallac.

En solnedgång betraktad från högt upp i det… gyllene? BILD: Privat

Nu har hon bara hunnit ha en arbetsgivare, men vet redan vad hon vill ha av dem.

– Engagemang och trygghet är två viktiga faktorer. Här fokuserar de på att det trots att det är lite tuffare att vi ska känna trygghet i hur vi gör affärer och ekonomisk trygghet de månader de inte går så bra. Det är jätteviktigt.

I nuläget är det fast anställning med provision som gäller, och garantilönen kommer in även om det inte säljs något. Inkomsten varierar, men sedan starten har hon snittat tre försäljningar per månad.

– Jag har haft två tyngre månader men har redan sålt tre i december så det känns bra. Målet är självklart att sälja mer men som uppstart har det känts ok. Samtidigt lär jag mig otroligt mycket av den här omställningen – inlärningskurvan har varit hög detta halvår och det är bra. Klarar man att mäkla nu finns de bästa förutsättningarna för framtiden.

Framtiden är dock inget Catharina Cavallac hunnit tänka på särskilt mycket ännu, eftersom hon vill komma in i yrket ordentligt och lära sig hantera tiden på bästa sätt. Hennes chef Mikael Haraldsson har sagt att hon jobbar i princip dygnet runt.

– Men jag vill komma upp i bra försäljningsstatistik och tredubbla affärerna utan att det tar för mycket tid. Sen vill jag naturligtvis inte vara anställd resten av livet men har inte kommit på hur den ekvationen ska se ut ännu. Samtidigt håller vi precis på med inskolning så det händer mycket hemma också och jag vill verkligen vara närvarande, säger hon.

– Som 20-åring hade det sett annorlunda ut, jag hade kunnat jobba till tio på kvällarna, men nu måste jag prioritera rätt. De andra barnen är åtta och elva, och uppe lite längre på kvällarna där de behöver tid. Men man blir väldigt effektiv och det är det bästa verktyget i denna bransch.

Det visade sig bland annat när hon skrev ekonomitentan. De hade fem timmar på sig och hon var klar på två, eftersom dottern vaknade varannan timme.

– Läraren tittade konstigt på mig när jag lämnade in efter en timme och 57 minuter men jag fick B så det kändes helt okej. Haha.

Har du nån koll på hur mycket du jobbar i dag?
– Nej. Mikael Haraldsson försöker lära mig att schemalägga tiden men jag är inte så bra på det. Får jag ett sms tar jag det hellre där och då, elva på kvällen, så slipper jag tänka på det nästa morgon. Jag vill ha det undanstökat så snabbt som möjligt. Så jag har inte riktigt lärt mig att schemalägga tiden rätt än – men det funkar ändå eftersom jag kan åka hem klockan fyra och ta barnen till fotboll, gymnastik och ridning och lägga en stund efter det på att jobba.

När Mäklarvärlden frågar när hon alls är ledig svarar hon lördagar. Fast om det kommer ett sms svarar hon ändå.

– Men de senaste två månaderna har varit slow på jobbet så jag har försökt ta tidigare dagar och njuta av den tiden med familjen istället, för jag vet att det kommer att komma perioder när jag inte kan gå hem klockan tre, säger Catharina Cavallac.

Med många visningar i tre stora kommuner blir det många fullbokade kvällar och söndagar för visningar. Att ha visning i den bortesta änden betyder en och en halv timme i bilen innan hon är hemma igen.

– Visst tar jag samtal bakom ratten men det är svårt att inte kunna anteckna samtidigt.

Hur ser konkurrensen ut?
– Den är ganska tuff. Bjurfors är väldigt stora i Lund med största marknadsandelar, men vi kämpar på. Har gjort om kontoret, många nya anställningar och en fin vision över hur framtiden ska bli. Vi ska kämpa hårt för att nå målet.

Är det några myter om mäklare du skulle vilja krossa?
– Ja det skulle vara den här flådiga bilden av mäklare som bara glider runt med dyra klockor. Naturligtvis finns de också, men åtminstone 80 procent ser inte ut så. Självklart är innerstan annorlunda än resten av Sverige och det hade aldrig funkat att jobba här som man gör där. Nu har jag visserligen högklackat ofta men man får klä sig efter vart man ska – de funkar inte på ett gårdsbruk.

Catharina Cavallac menar att känslan av att mäklare är som bilförsäljare är ihållande, att de fortfarande tvingas tävla om provision.

– Folk vågar inte ta betalt för sitt arbete. Jag förstår inte hur man kan sälja sig så billigt som vissa gör. Det är ju ofta ett enormt arbete man lägger ner?

Hur bor du själv?
– I en villa på nästan 200 kvadrat med 1200 tomt. Byn jag bor i har ca 5000 invånare, det är mycket skog och Skånes mest hästtäta område. Det känns som att bo i skogen och plötsligt klampar några hästar förbi. Fantastiskt.

Hur håller du säljare och köpare lugna och trygga?
– Med uppdateringar genom hela försäljningen och att inte vara rädd för att säga sanningen. De uppskattar det. Man gör klart från början att ”jag kommer med dåliga nyheter” och gör det direkt även om det blir en miljon under pris. På så sätt får man förtroende också, de får koll på hela processen. Även om vi gör många affärer är det en stor sak i deras liv.

Vad gör du om en kollega gör fel?
– Ifrågasätter hur de tänkt och varför. Hade de gjort fel med flit är det allvarligt och jag hade naturligtvis tagit det vidare eftersom det avspeglar hela vårt kontor.

– Men det är alltid viktigt att fråga personen först för det kan finnas en helt ok anledning till att de gjort vad de gjort, säger Catharina Cavallac.

Vad gör du om tio år?
– Då har jag äntligen en hobby.

Catharina Cavallac på landbacken. BILD: Privat

FAKTA

Namn: Catharina Cavallac

Ålder: 37

Bor: Hofterup utanför Löddeköpinge

Familj: Tre barn; två bonus och en gemensam med maken Andreas.

Arbetsplats: Svensk Fastighetsförmedling i Lomma/Lund/Kävlinge

År som mäklare: Registrerad i juli.

Det här gör jag på fritiden: Tre barn, ett stort hus vi har renoverat och byggt pool, försöka kombinera familje- och jobbliv i en helt ny bransch… ja det är mest att få allt att gå ihop. Många av barnens aktiviteter prioriteras.