Det finns över femtio ställen i Sverige som heter något med Lusse.
Det rapporterar Lantmäteriet med anledning av dagens datum.

BILD: Px Here

Lantmäteriet har gjort en sökning på orter i Sverige och konstaterat att det finns 52 platser med ordet Lusse i. Bland de som räknas upp finns Lussebo, Lusseröd, Lussebäcken och Lusseboda.

– Namnen har skiftande bakgrund och innehåller ibland ordet lus i nedsättande betydelse. Men några, som Lusse källa i Alseda socken, Östra härad, Småland, innehåller faktiskt en folklig variant av helgonnamnet Lucia, säger Ola Svensson, ortnamnsutredare på Lantmäteriet, i en kommentar.

Ortnamn är viktiga för samhället i stort eftersom de ger människor möjligheter att relatera till både platser och områdets kulturhistoria, vilket är av grundläggande betydelse för att känna sig hemma.

– Utan ortnamn blir marken annars bara en yta på kartan utan mening, säger Ola Svensson.