Robert Kassar blev 2020 den yngsta franchisetagaren någonsin på Fastighetsbyrån Stockholm med ett hundraprocentigt förvärv. Vad har hänt sedan dess?

Robert Kassar. BILD: Fastighetsbyrån

Hej Robert! Du berättade nyligen på vår hemsida att omsättningen på kontoret i princip har dubblats sedan du klev in. Hur bär du dig åt?

Kontinuitet, hög arbetskapacitet och framför allt viljan. Sedan behövs rätt mentor på vägen. Att tänka för stort för snabbt kan sabba verklighetsbilden. Bäst är att lägga upp små delmål som man överträffar. Man ska tävla mot sig själv och göra sig själv stolt. Det är du som klappar din egen axel vid slutet av dagen.

Du var den yngsta franchisetagaren någonsin på byrån. Hur gammal är du i dag och hur kom det sig att du ville bli mäklare?

Yrket var aldrig självklart för mig. Min tanke var att fortsätta finansspåret efter min avlagda examen vid Stockholms universitet. Jag har inte den typiska ”mäklarpersonligheten” och ville utmana mig själv. Jag är mer introvert till personligheten men har lärt mig att hårt jobb slår talang. Jag klev in i maj 2022 då var jag 29 år gammal. Jag fyllde 30 år i oktober 2022.

Vad är roligast respektive tråkigast med mäklaryrket?

Det roligaste med yrket är tveklöst när man får samtalet om att man vunnit förtroendet efter intaget Det är ett sådant härligt adrenalin att man känner sig som en kung. Det tråkigaste är väl tvärtom, när man tappar uppdrag, men det händer inte så ofta längre, haha! Skämt åsido, samvetet och ens egna prestationsångest kan träda fram när man inte lyckas leverera ett slutpris man nästan utlovat, då kan det bli trist.

Du är verksam söder om Stockholm i Årsta. Hur är det att mäkla där?

Årsta är beläget mycket tacksamt och strategiskt rent geografiskt. Inklämt mellan Liljeholmen, Hammarby-sjöstad och Södermalm gör det till en mycket populär ort att bo i. Vidare så är det rätt många små lägenheter så omsättningen är relativt hög. Det görs cirka 800 affärer om året trots allt.

Hur många visningar i månaden har du på ett ungefär?

När jag snurrar på som bäst så är det cirka 6–12 visningar per månad. Men då är det ett högt tempo med hög omsättning. Nu när jag klivit in som franchisetagare så är tanken att ösa mina kollegor med affärer i stället för att roffa åt mig allt. Jag brinner för mäkleriet så det är svårt att släppa det helt.

Temat är sälj i det här numret. Hur blir man en toppsäljare när man som mäklare ska vara en lika god representant för köparen?

Ingen gillar en snackpåse som svamlar och drar valser. Transparens och kunskap är mycket uppskattat. Man ska kunna produkten man förmedlar. Köparen har gjort sin egen läxa och undersökning, de är mer pålästa än vad man tror. Min uppgift är att bekräfta den korrekta informationen om bostaden och marknaden.

Världsläget är oroligt och så råder det lågkonjunktur i Sverige. Hur påverkar detta ditt jobb?

Självfallet längre ledtider från första möte till avslut. Vid alla oroligheter som uppstår så blir det en omställningsfas där man blir mer passiv och avvaktande för att sedan agera när ”stormen” lagt sig.

Ditt bästa tips till nästa kandidat som vill bli byråns yngsta franchisetagare…

Var alltid nyfiken, tro aldrig att du är bäst eller fullärd, gnugga där du står, vattna din egen äng så blir den grönare. Hårt jobb lönar sig i slutändan, tålamod är nyckeln och det finns inga genvägar.

Fakta Robert Kassar

Född: Född 1992, söderort.

Bor: Söderort.

Drömboende: Sekelvåning med vackra kakelugnar.

Fritidsintresse: Träning och att umgås med de närmsta. Brottning ligger nära hjärtat också.

Roligaste frågan du fått på en visning: ”Har du något annat i samma storlek?”