Den organiserade brottsligheten använder sig frekvent av målvakter, det vill säga personer som låter sig skrivas som vd, styrelsemedlem eller liknande för ett företag med kriminellt uppsåt. Dessa kan vara närstående, personer som inte har något att förlora, personer som inte ens vet att de gör något olagligt eller personer som gör det mot ersättning.
Huvudmännen är anonyma medan de länsar företaget, och kvar, ofta skyldig miljonbelopp, står målvakten.
Detta är huvudtemat för ett kommande webbinarium arrangerat av Spot on, Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism, den 18 november. Mellan 09 och 10.30 hörs bland annat Stefan Lundberg från Nationellt bedrägericentrum, Veronica Närfors, åklagare på Ekobrottsmyndigheten och Magdalena Belin, analytiker hos Finanspolisen, varefter det blir panelsamtal.
Webbinariet är kostnadsfritt och hittas, med inbjudan, här.
”Våra underrättelser tyder tyvärr på att det är mycket vanligt att man tvättar eller tillgodogör sig brottsvinster via fastighetsköp. Vi ser många exempel på att fastighetsmäklare – medvetet eller omedvetet – medverkar till penningtvätt. I den senaste nationella riskbedömningen av penningtvätt och finansiering av terrorism graderades risken i sektorn till betydande, den näst högsta nivån på skalan. Fastigheter betraktas även som en risksektor internationellt.”
Det berättar Nicklas Lundh, chef för Finanspolisen, när vi intervjuade honom inför nummer 5 som sätter fokus på penningtvättsfrågor i fastighetsmäklarmäklarbranschen.
Läs mer om penningtvätt i intervjun med Finanspolisens chef Nicklas Lundh här.
I senaste numret finns mer att läsa: