För tre år sedan berättade vi på Mäklarvärldens hemsida om Walat Taha, som då varit mäklare i endast sex månader men ändå lyckats samla på sig ett antal utmärkelser. Vad har hänt sedan dess?

Walat Taha. BILD: Properties & Partners

Hej Walat! Hur är läget?

– Tja, läget är fantastiskt – trots denna turbulenta marknad.

För tre år sedan var du på Husman Hagberg i Uppsala – men stämmer det att du kör eget nu? Hur är det i så fall?

– Ja, det stämmer. I dag driver jag mitt eget kontor tillsammans med min kompanjon Alessandro Schillaci. Det är det bästa beslut jag tagit i min karriär.

Du rivstartade och blev utnämnd till bland annat Sveriges mest trovärdiga samt rekommenderade mäklare 2019. Vad berodde den framgången på och hur ser det ut på den fronten i dag?

– Jag skulle vilja påstå att min framgång då men även i dag grundar sig i min ihärdighet. År 2019 startade jag min karriär i mitten av året, på sex månader hade jag hunnit gå på cirka 400 möten (gör matten själv). I dag är jag inte i det stadiet där jag måste springa på 66 möten i månaden för att få försäljningar utan jag driver istället mitt bolag och då hamnar man kanske inte i rampljuset lika ofta, men i dag är fokuset att bli det största kontoret på sikt – och vi har kommit en bra bit på vägen på redan två månader då vi redan är topp tio i Uppsala av alla mäklarkontor med över 50 bostadsannonser.  

Hur funkar du som mäklare när marknaden som i dag är lite trögare?

– Jag själv började i en relativt trög marknad. Allt ifrån att amorteringskravet hade satt skräck i folk till att covid-19 drog i gång cirka ett halvt år efter att jag började mäkla. En trög marknad skrämmer mig inte. Jag känner mig mer hungrig av tanken på de andra mäklarna som pallar trycket och kämpar i motvind, då växer vi. Jag gör precis på samma sätt som jag gjort tidigare, det vill säga ”hustle never sleeps”.

Pandemin bröt ut ungefär samtidigt som du var färdig mäklare. Hur fungerade det?

– Jag startade i en fallande marknad på grund av covid-19. Därför hade jag ingen annan marknad att jämföra med, mitt enda alternativ var  ”gasen i botten”. Jag hade inte tid på att hitta ursäkter. När andra enbart såg problemen skapade jag möjligheter vilket gav mycket bra resultat.

Vad för slags objekt förmedlar du i dag?

Jag förmedlar alla sorters objekt i form av boenden. Allt ifrån den stora lyxiga våningen på en exlusiv adress till en liten tvåa i en förort eller ett stort hus med tre pooler till fritidshus som inte är vinterbonade. Jag särskiljer aldrig mina uppdrag ifrån varandra, för mig är alla objekt lika viktiga oavsett vad slutpriset är. Jag har märkt att det är något som mina kunder verkligen uppskattar. 

Vilka objekt är roligast att jobba med?

– De absolut roligaste objekten är de ”omöjliga”, speciellt objekt som andra mäklare redan har försökt att sälja och nämner till säljaren ”detta är omöjligt”. Det är det absolut roligaste i mitt yrke. Om man kikar på mina rekommendationer på Hittamäklare kan man se ganska många säljare som skriver ”Walat gjorde det omöjliga möjligt” eller ”Walat tog över mitt objekt från vår tidigare mäklare och fick bostaden såld på en vecka”. Det är något som får mig att sova som en bebis om nätterna.

Temat i det här numret är penningtvätt. Har du koll på vad du ska göra om du tror att du är utsatt för penningtvättsförsök?

Ja, det har jag. Om jag misstänker att jag är utsatt för ett penningtvätts försök så ska jag rapportera det till Finanspolisen, vi har en så kallad rapporteringsplikt. I övrigt så har vi rutiner för hur jag som mäklare och vi som bolag ska arbeta kring penningtvätt. Det handlar bland annat om att göra en riskbedömning i affären och personerna som är involverade, göra ID-kontroll samt övervaka de transaktioner som sker i affären för att se om det finns några avvikelser.

Hur skulle du vilja att din mäklare var om du själv skulle flytta?

– Precis som jag, snygg, smart och rolig. 

Walat Taha

Född: Uppsala, 1991

Bor: Radhus i Nåntuna, Uppsala

Drömboende: Wihte house, USA

Familj: Jag, min underbara fru och vår fantastiska son Devin

Fritidsintresse: Träning, familj & mäkleri

Antal visningar i månaden: För många

Gör om tre år: Driver Uppsalas bästa kontor, Properties & Partners Uppsala

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.