I Sverige går bostadspriserna nedåt, men i Spanien är det tvärtom.
Dock inte tack vare svenskarna, rapporterar Bjurfors om siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

BILD: Bjurfors

I Spanien går priserna upp samtidigt som allt fler affärer görs på bostadsmarknaden. De svenska kunderna lyser dock med sin frånvaro, och har nu halkat ned på tionde plats över köpare från utlandet. Det är oron här hemma för räntehöjningar och dalande priser som smittar av sig.

– Vi märker att det är färre svenskar på visningar, säger Jerry Kyrk, mäklare på Bjurfors i Marbella, i en kommentar.

Han noterar att det de senaste året registrerats drygt 640 000 bostadsaffärer i landet, den högsta siffran sedan 2008, med en årlig tillväxt på nästan tjugo procent.

– Det sker en fortsatt prisuppgång även om i en lugnare takt, 1,59 procent tredje kvartalet och 7,59 procent på tolv månaders basis. Snittpriserna per kvadratmeter ligger på knappa 2000 euro.

Men det är alltså inte svenskarna som handlar, utan britter, tyskar och fransmän. Fredrik Kullman, vd på Bjurfors menar att det är läge även för svenskarna att köpa en spansk bostad.

– Har du bara pengarna att investera så är fördelen att bostaden i sig blir kostnadsneutral. I många områden är efterfrågan på uthyrning högre än tillgången, så den går att hyra ut när du själv inte använder den. När du sedan säljer har bostaden sannolikt ökat i värde, säger han.

De utländska köparnas favoritområde är Alicante, följt av Santa Cruz de Tenerife och Malaga.

KÄLLA: Bjurfors