Kajsa Sundqvist. BILD: Strategisk Arkitektur

Kan man bedöma boendekvalitet enligt vetenskaplig modell?

Ja, menar Strategisk Arkitektur vilka är först i Sverige att arbeta med beställningsverktyget Mab, Manual för analys av bostadskvaliteter, utvecklat av Centrum för boendets arkitektur på Chalmers.

Det bygger på bred forskning och har testkörts, men ska nu för första gången implementeras i ett företags kommersiella verksamhet för bostadsutveckling.

– Det ligger i vårt dna att arbeta evidensbaserat och med det nya verktyget kan vi göra mjuka värden hårda. Genom att gå igenom alla mätpunkter i Mab får vi en tydlig bild av vilka boendekvaliteter vi kan uppnå, säger Andreas Fries, partner och bostadsexpert på Strategisk Arkitektur i ett uttalande.

Mab bygger på tre delar: Bostaden, bostadsgården och byggnaden, och sammanlagt bedöms 29 kvaliteter varefter projektet får kvalitetsbetyget guld, silver eller brons.

– Vi arbetar redan i dag metodiskt med bostadsutveckling för att kunna ta ett ökat ansvar, och med Mab får vi pusselbiten i saknade – ett objektivt verktyg att samlas kring för att enas om ett projekts ambitioner och möjligheter. Vi får också ett språk för att koppla finansiella värden till boendekvaliteter, säger Kajsa Sundqvist, kundansvarig bostadsarkitekt på Strategisk Arkitektur.