Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat det senaste året, och gapet mellan kommunerna fortsätter att växa.
Det visar den senaste kartläggningen av Nils Holgerssongruppen.

Att bo i Mörbylånga är drygt tusen kronor dyrare per månad än att bo i Luleå. Det visar Nils Holgerssongruppens senaste mätning. Den visar också att rikssnittet för den sammanlagda taxan har ökat med nästan trettio procent på sju år.

Kostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat med 14 procent bara det senaste året. Det är mer än dubbelt så mycket som den allmänna kostnadsutvecklingen, skriver de i ett pressmeddelande.

– Tyvärr finns det risk att stigande elpriser kommer att driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet. Hur mycket kostnaderna kommer att öka framöver varierar beroende på hur energiintensiva verksamheterna är, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i uttalandet.

Hon noterar även att kostnaderna för VA och avfall är de som ökat mest och kommer att fortsätta.

– De signaler vi nu får från vissa leverantörer tyder på att detta kommer att se än värre ut framöver. Det är viktigt att komma ihåg att detta är nödvändiga tjänster i ett modernt samhälle och att konsumenternas betalningsförmåga är begränsad.

Boende i Mörbylånga betalar 2874 kronor i månaden för dessa livsnödvändigheter, medan de i Luleå behöver betala 1718.

– Vi ser återigen stora skillnader mellan kommunerna och den här ryckigheten är ett problem för konsumenterna. Rättvis tillgång till och prissäntning av el, värme, avfall vatten och avlopp är en viktig samhällsfråga. Här behöver politiken gå int oh ta ett ansvar, säger Mari-Louise Persson.

Läs mer här.