Alexander White rekryterar från modebranschen – och ett av deras senaste tillskott heter Mona Rammahi. Vi tog ett snack med henne.

Hej Mona! Du är sedan några månader tillbaka ny mäklare på Alexander White! Hur känns det?

Mona Rammahi. BILD: Alexander White

Det stämmer bra och det känns väldigt bra. Jag trivs jättebra och är väldigt glad att vara del av ett så kunnigt och kreativt team. 

Du har tidigare jobbat med design och produktutveckling inom modebranschen. Vad tar du med dig därifrån? 

Jag träffade väldigt mycket olika människor från olika kulturer under den tiden jag jobbade med mode och det tror jag var väldigt nyttigt inför min roll som mäklare. Det är viktigt att kunna läsa av människor och att kunna anpassa sina möten efter kunden och inte alltid köra sitt race. Alla har olika kunskap och förutsättningar och det är därför viktigt att kunna anpassa sig efter den du möter. Särskilt viktigt är det av anledningen att det är en så stor affär för de flesta, inte bara rent ekonomiskt utan det innebär ofta en stor förändring i livet på både gott och ont.

Du kommer i huvudsak förmedla bostäder på Östermalm i Stockholm. Berätta!

Kunderna är väldigt varierande både i ålder och bakgrund och alla har olika anledning till köp/sälj. De flesta nya uppdrag jag får är via rekommendation eller via visningar. Det finns närmare 3 000 registrerade mäklare bara i Stockholm så konkurrensen är naturligtvis hård men det är viktigt att hitta sin stil och vara sig själv. I slutändan bygger dessa relationer mycket på personkemi, så det märks om du inte är dig själv. 

Du har tidigare jobbat som mäklare på annan byrå. Hur kom det sig att du ville bli mäklare från början?

När covid bröt ut så var det inte så lätt för modebranschen och jag, liksom många andra, blev hårt drabbad. Jag pratade med min bästa vän som då sa att hon alltid tänkt att mäklare skulle passa mig så himla bra. Jag ringde då ett samtal till en vän som är mäklare och bad om råd, tre dagar senare började jag plugga för att komplettera min ekonomiutbildning till en mäklarutbildning. Allt gick väldigt fort men inget har faktiskt känts mer rätt för mig karriärmässigt. Att jag nu bytt byrå beror på att jag vill ta nästa kliv i karriären. Alexander Whites exklusiva profil och trendkänslighet passar mig väl. 

Vad tycker du kan bli bättre i mäklarbranschen och vad kan du och Alexander White bli ännu bättre på?

Jag hade tyckt att det var bra om det fanns någon form av tumregel för hur man sätter arvode. Det skulle göra att fler säljare väljer mäklare av ”rätt” anledning och inte bara baserat på arvode. Det är viktigt att se till andra aspekter också. Till exempel, finns det några mellanhänder eller är det mäklaren som gör allt jobb och därmed är bäst insatt, eller har mäklaren assistenter, visningsvärdar som sköter hela processen så mäklaren kommer upp i en hög volym snarare än en hög kvalitet. Min poäng är att det låga arvodet kommer att spegla sig i slutpriset och det tror jag många i slutändan känner av och därmed kan ångra sitt val av mäklare. Vi på Alexander White jobbar utan mellanhänder och vi tar heller inte på oss för många uppdrag vilket gör att vi kan garantera tillgänglighet och kvalitet på ett helt annat sätt än många andra. Det märks extra tydligt i marknaden med lågt utbud, då drar mäklare ned sina arvoden för att få uppdragen och det brukar sällan bli bra för någon, allra minst för säljare. Jag tycker Alexander White ligger i framkant på många områden men det är ständigt ett pågående arbete att bli ännu bättre.  

Temat i det här numret är juridik. Hur mycket jobb lägger du ner på den juridiska biten i månaden?

Väldigt mycket. Allt vi gör är styrt av juridik och det är väldigt viktigt att hänga med i förändringar. Förändringar i juridik ändrar ju sedan i sin tur också marknaden och köpbeteenden så det är ytterst viktigt att lägga ner mycket tid på detta. Här finns vår ledning på AW som ett otroligt bra stöd och komplement, så att vi som mäklare inte ska missa något och så vi även ska kunna möta dessa förändringar på ett så bra sätt som möjligt. Juridiken och förutsättningarna i denna bransch ändras ständigt, så det är viktigt att hänga med i svängarna. Det kan annars bli rätt jobbiga konsekvenser. Vi har också väldigt duktiga jurister på företaget som vi kontinuerligt har kontakt med för de mest komplexa frågorna vilket är en stor trygghet för våra kunder. 

Vad är annars det roligaste respektive svåraste med jobbet?

Det roligaste är tempot. Det passar mig väldigt bra och jag får utlopp för min energi på ett produktivt sätt. Jag gillar också att alla dagar ser olika ut, det blir aldrig tråkigt. Det svåraste är att möta stora och snabba förändringar i marknaden. Som mäklare måste du alltid anpassa dig men vid snabba och extrema förändringar är det ibland lättare sagt än gjort.

FAKTA

Mona Rammahi 

Född: I Bagdad 1987. 

Bor: På Östermalm i Stockholm. 

Drömboende: En självförsörjande gård – eller mitt nuvarande boende.  

Familj: Sambo och dotter.

Fritidsintresse: Shopping, jakt, fiske och mat.  

Antal visningar i månaden: Helt beroende på marknad. I våras såldes det mesta innan visning och nu krävs 4-6 visningar på vissa objekt för att nå avslut.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.