I går var det Grannens dag, instiftad i Köping år 2000, och i ljuset av denna presenterades inte mindre än tre olika undersökningar om svensk grannsämja.

Grannsämja på tapeten. BILD: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning konstaterar att åtta av tio gillar sina grannar, och de som gör det allra mest är värmlänningar och folk över 65.

– En god relation till grannarna och bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen ökar ofta intresset för en bostad till salu. Särskilt efter pandemin när fler tillbringar en större del av arbetstiden i hemmet. Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Minst nöjda med grannarna är invånarna i Östergötland samt gruppen 18-29.

KÄLLA: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Fastighetsbyråns undersökning siktade mer in sig på den störande delen av grannskapet – det vill säga, den högljudda festprissen och den ljudkänsliga surgubben. Dessa två tog hem första och andra plats, medan skrikiga barnfamiljer kom trea.

– Grannar skapar mycket känslor och våra mäklare får ofta frågor på ämnet. Många är rädda för att bli störda av sina grannar men minst lika många är rädda för att de själva ska vara ett störningsmoment. Överst på listan hamnar både de som stör och de som är känsliga för att bli störda. Man kan ana att det är samma personer som ogillar varandra, säger Johan Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån om undersökningen.

Det som också ogillas är påträngande grannar som ständigt vill prata eller låna saker.

KÄLLA: Fastighetsbyrån

Svensk Fastighetsförmedlings undersökning å sin sida visar att bara hälften av svenskarna har en så god relation med grannarna som de skulle vilja – sju av tio önskar att den vore bättre. Rapporten visar också att goda grannrelationer bidrar till bättre hälsa, ökad trygghet och mindre ensamhet.

Det främsta hindret är tidsbrist.

– Tidsbrist är förståeligt. Att många ser en brist på kontaktpunkter eller sammanhang för att etablera en relation med sina grannar är däremot sorgligt, säger Jennie Skogsborn-Missuna, cxo på Svensk Fastighetsförmedling, i ett uttalande om rapporten.

– Hur folk vill umgås är egentligen inte raketforskning. Man vill helst grilla, fika eller spela spel. Man vill också låna saker av varandra, anordna loppis och se om bostadsområdet tillsammans.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling