Jenny Persson, chefredaktör

”Show me the money, show me the money” – någon som känner igen filmrepliken? Den kommer från ”Jerry Maguire” där Tom Cruise spelar en sportagent. Egentligen helt irrelevant för mäklare – eller?

Sedan 2015 omfattas den enskilda fastighetsmäklaren fullt ut av penningtvättslagen och sedan 2021 har även mäklarföretagen fått en betydande roll för att bekämpa penningtvätt. Enligt Finanspolisen handlar mycket om kundkännedom när det kommer till att upptäckta eller misstänka penningtvätt. Alltså: var kommer pengarna från?

Nicklas Lund, chef för Finanspolisen, menar att som mäklare har man troligen bättre kännedom om en affärs förutsättningar än en bank har. Och att mäklare spelar en viktig roll för att förhindra kriminella att tvätta pengar eller finansiera terrorism.

Både Finansinspektionen och Finanspolisen uttalar sig i det nya numrets tema, som är just penningtvätt, och båda instanser anser att det borde komma in fler anmälningar från kåren. Förbunden och kåren arbetar aktivt med att höja kunskapen och det finns även verktyg som hjälper till i det här arbetet – vi skriver bland annat om ett kundkännedomssystem. Läs mer om det när tidningen landar på hallgolvet.

Men det handlar inte bara om penningtvätt. Du kan även läsa om studenterna som ville ta reda på vad som skapar säljstjärnor, och så knackar vi på hos Stadshem, Göteborgsmäklare som har tagit sitt koncept till Stockholm. Läs om grundaren och om äkta paret som fick uppdraget att driva kontoret i Aspudden.

Tidningen är tillbaka med nytt nummer i december – då med temat sälj. Som vanligt finns vi här på webben, i nyhetsbreven och i sociala medier mest hela tiden.

Jenny Persson, chefredaktör

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.