”Generös sjöglimt över natursköna Myggträsk”

Fredrik Kullberg är journalist och författare till sju böcker. Den förra, Kriget mot skönheten, nominerades till Stora fackbokspriset 2020. BILD: Maria Annas

Floskel – ord eller uttryck, i allmänhet av välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i pluralform: till exempel förlegade floskler, benägen för floskler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klyscha, snömos.

Svensk Floskelordbok – lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta.

Svensk floskelordbok innehåller nästan 300 ord och uttryck som i någon bemärkelse är floskler, är förknippade med floskler eller används på ett floskelartat sätt. Nedan ses ett exempel: Brinna.

Brinna, att uttrycka mycket stark entusiasm inför ett arbete eller en uppgift. Hyllad egenskap i affärspress och som efterfrågas i platsannonser: Vi söker dig som brinner för ­Share­Point och Office 365. Tjänster där att brinna ingår som kravspecifikation kan in­­ne­bära att arbetstiden sträcker sig avsevärt längre än 40 tim­mar per vecka, och att tjänsten även innebär arbete under kväller, nätter och helgdagar. Arbetsförmedlingens plats­tjänst Platsbanken erbjuder under högkonjunktur upp till 7 000 lediga tjänster där kandidater som brinner efter­frågas.

Hej Fredrik! Hur kom du på idén att skriva en sådan här bok?
– Jag har länge gått och irriterat mig på det floskulösa makthavarspråk som väller ut över oss stackars medborgare, ett språk som ofta går ut på att tona ner missförhållanden, skyla över konflikter och förhöja betydelsen av det som sägs. I Sverige finns det ju till exempel inga företag eller organisationer som har några problem längre. Utan när man närmar sig de här murarna av informatörer och kommunikatörer som verksamheterna omger sig med, får man i stället höra att det bara handlar om utmaningar. Och så det här eviga flödet av management-glosor som ska signalera handlingskraft och dådkraft: flexibilitet, agilitet, visioner, snabbfotad … till slut blev det bara för mycket, så jag satte mig och började skriva. Så det var bägaren som rann över, kan man väl säga.

Vad var svårast respektive roligast med att skriva boken?
– Svårast: Att begränsa mig. Flödet av tomma och fåniga floskler från överhet och maktsfärer tar aldrig slut, så det gällde att göra ett urval. Roligast: Får väl erkänna att jag fnissade en hel del under arbetets gång, när jag tyckte mig få till någon särskilt dräpande formulering.

Våra läsare är i huvudsak fastighetsmäklare. Hur skulle en bostadsbeskrivning à la Fredrik Kullberg kunna se ut, om du fick vara kreativ med flosklerna?
– En pärla för den händige! Charmig gård med byggår 1947, en oslipad diamant i unikt och avskilt läge. Enklare balkong i soligt läge påbörjad av förra ägaren, med generös sjöglimt över natursköna Myggträsk. Tvättstuga med originalcharm i källaren. Elinstallationer i behov av lite kärlek. Samhällscentrum med pizzeria och loppis inom bekvämt räckhåll endast 43 kilometer bort. Måste ses!

Vinn Fredrik Kullbergs Svensk Floskelordbok!

Svarar du rätt på frågorna här har du chans att vinna ett eget exemplar av boken Där du en gång gick. Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling 05” senast den 11 november. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vilka ord är verb?

1 Ormbunke, elev, fluga

X Läsa, skriva, cykla

2 Röda, snygga, långa

Fråga 2: En oktav är…

1 …en ensemble om åtta personer

X …ett intervall omfattande åtta toner

2 …avståndet mellan tummen och lillfingret på ett elpiano

Fråga 3: Vad heter förlaget som ger ut Svensk Floskelordbok?

1 HarperCollins Nordic

X Karneval förlag

2 Calazo Förlag

*  *  *

Grattis Line!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Johan Danielssons favoritintressen är mat, läsa och ishockey (2). 2 I Schweiz är havsfiske inte en viktig näringsgren (2). 3 Det finns 18 hål på en vanlig golfbana (x).

Grattis, säger vi till Line Talberg som vinner boken ”Där du en gång gick” av Marcus Jarl.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.