Blott 23 år gammal har Tova Andrée alldeles nyligen registrerats som mäklare efter tre års studier.
Innan det hann hon till och med med ett sabbatsår efter gymnasiet. Men nu är blicken stadigt riktad framåt.

Tova Andrée. BILD: Alexander White

Tova Andrée beskriver sig själv som glad och utåtriktad, en person som vill väldigt mycket och inte tycker om att göra saker halvhjärtat. Till exempel i det att hon tog steget att flytta från hemstaden Gävle till Stockholm efter mäklarstudierna för att göra karriär i sitt nya yrke.

– Jag har alltid varit driven som person, även i skolan och tidigare jobb, och jag ville ha ett arbete som matchade det, säger hon.

Hon testade på en mängd olika yrken, både redan i gymnasiet och under sabbatsåret efteråt, och det visade sig att hon tyckte att service och sälj var roligt. Erfarenheterna från bland annat hotell, café, blomsterhandel och som optikerassistent bekräftade det hon visste.

– Det var sociala jobb och jag älskar att träffa nya människor, och det var anledningen till att jag sökte mig till sådana typer av jobb. Jag drevs av det, det var en boost att se att mina ansträngningar gladde folk, och det var ett steg i rätt riktning för att utbilda mig till fastighetsmäklare.

Hon säger att mäklaryrket också har just det, att inget möte är det andra likt, alla har olika preferenser och att man snabbt får lära sig att anpassa sig efter person och situation.

Sagt och gjort, Tova Andrée började på Fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle där hon trivdes bra med studentlivet.

– Det var nära hem till familjen samtidigt som jag fick nya vänner, så det var roligt. Man kunde gå två eller tre år, men jag valde den treåriga för att få en filosofie kandidat i ekonomi.

Hur gick det till när du skulle välja var du ville jobba? Kollade du upp flera ställen?
– Vi har förstås praktik under utbildningen, där man följer med för att få en känsla för kontoret och lär känna kollegorna för att se hur de jobbar. Jag gjorde praktik på olika ställen för att få en bild av hur det fungerar på olika kontor, och hade tur att trivas väldigt bra på alla mina praktikplatser.

Målet var dock alltid att komma till Stockholm.

– Man känner att Stockholm är en central punkt för att skapa sig en karriär som fastighetsmäklare. Plus att jag har släkt här och det kändes roligt att komma tillbaka. Vad gäller jobb var jag petig med arbetsgivare – det är viktigt med en trevlig arbetsplats där man kan utvecklas och trivs med kollegorna. Att få en bra start. Och det kände jag att jag hittade hos Alexander White, säger Tova Andrée.

Examen var i juni, och registrerad blev hon i månadsskiftet augusti-september. Då hade hon redan gått en hel del parallellt med mäklare där under sommaren, efter att det blivit klart var hon skulle börja.

– Vi kom faktiskt i kontakt med varandra när jag skrev mitt examensarbete, sen gick jag på intervju hos dem. Det var inte klart vilken firma jag ville börja på men jag tog chansen att komma hit för att jag läst bra saker om dem, och på plats fick jag en väldigt bra känsla.

Som liten var dock drömmen att bli författare. Hon skrev många berättelser och deltog i novelltävlingar under skoltiden.

– Jag var mycket dedikerad! Och hade troligtvis blivit det om inte mäkleriet kommit emellan. Men jag gillar att skapa, komma med nya idéer, och jag tror att det kommer att synas i mäklarrollen också. Mina val har alltid utgått från det jag tyckt verkat roligt.

Som såpass färsk har Tova Andrée ännu inte hunnit göra sin första förmedling, men ”springer på väldigt mycket möten”, som hon säger.
– Det ska bli kul att komma till skott och få göra min första förmedling. Det är det jag ser fram emot nu. Det fina med yrket är att man till stor del styr sin egen inkomst. Allt handlar om förutsättningar och ambition. Att jag kan sätta målen för att nå dit jag vill är en frihet i sig, då känner man att arbetet är värt engagemanget man lägger ner.

Hon är medveten om att branschen ofta kräver att man jobbar mycket, och på obekväma arbetstider. Men:

– Om jag vill nå mina mål kräver det mer än vanliga kontorstimmar. Det är också det som är roligt, med frihet under ansvar. Man kanske måste jobba mycket, men det är upp till mig att planera mina timmar, prestera och ansvara för att komma dit jag vill, säger Tova Andrée.

Hur går det ihop med din fritid?
– För det första vet man ju detta, att man behöver lägga ner mycket tid för att vara en långvarig och driftig mäklare. Men så klart är det jätteviktigt med tid för familj och vänner, att sätta en gräns för sig själv för privatlivet, och därför är struktur nödvändigt. Och att vara omringad av personer som är stöttande och förstår flexibilitet…

Ännu har hon vare sig köpt eller sålt någon egen bostad, men vet vad hon vill ha av sin mäklare när det blir av.

– Det är väldigt viktigt att mäklaren visar stort engagemang och initierar en trygghet. Jag ska känna mig trygg att lägga en så stor affär i någon annans händer. Och det är något jag också kommer att vilja göra, jag vill att de ska känna att jag är engagerad och att de är trygga i att jag tar hand om allt i vad en försäljning innebär. Det är väl det främsta.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Alla människor kan göra fel och jag tycker att det är viktigt att man hjälper varandra. Jag hade pratat med personen så att det gick att reda ut så fort som möjligt. Det är första steget, att ta det direkt med kollegan. Skulle det vara väldigt allvarligt och personen inte lyssnar får man helt enkelt ta det med chefen.

Som alldeles färsk från utbildningen har Tova Andrée det mesta färskt i minnet, men ser det ändå som viktigt att framöver ha koll på marknaden och eventuella nya regler som kan dyka upp.

– Det är jätteviktigt att ha tillit till företaget man jobbar på, att informationen man får där är korrekt. Men det finns också ett eget ansvar att ha koll så det kommer absolut jag att försöka göra.

Vem vänder du dig till om det är något du inte kan?
– Jag har ju mina fina mentorer som lär upp mig, och det är dem jag i första hand sträcker ut min hand till och frågar frågor och ber om vägledning. Sen kan jag gå till vem som helst av mina kollegor och be om hjälp, och om jag är riktigt osäker har jag också min chef. Det finns många vägar att få hjälp och det är viktigt att känna att kollegorna stöttar upp varandra. Att man är ett bra lag.

Berätta om din största tabbe och hur du löste det – om du har hunnit göra någon.
– Haha nej det har jag inte hunnit ännu. Men visst har jag gjort fel på andra jobb, och då är det bara att be om ursäkt och försöka lösa det så fort som möjligt, säger Tova Andrée.

Så vad gör du om fem/tio år?
– Det är klart att jag har mål, men först delmål på vägen. Mitt första mål, lite tidigare än så, är att bli mest rekommenderad i mitt område. Jag vill så klart fortfarande vara mäklare, och det kanske hade varit roligt att bli delägare om fem tio år. Men jag har ju precis börjat.

FAKTA

Namn: Tova Andrée

Ålder: 23

Bor: Lidingö

Familj: Sambo och katt

Arbetsplats: Alexander White

År som mäklare: Tog examen i juni och registrerades i månadsskiftet augusti-september.

Det här gör jag på fritiden: Är med familj och vänner, går på promenader och har middagar. Tycker om att vara kreativ och göra lite konst, målar och skissar en del.