Ett stort utbud med sjunkande efterfrågan och dalande priser avslutar 2022.
Det visar åtminstone senaste Mäklarbarometern från SBAB, där storstadsmäklare fått prognosticera fjärde kvartalet.

En majoritet av Mäklarbarometerns tillfrågade storstadsmäklare tror att priserna på både bostadsrätter och villor kommer att sjunka fram till årsskiftet. Mest negativa är mäklarna i Malmö där 87 procent bedömer att villapriserna sjunker och 78 att bostadsrätternas gör det.

Mäklarna är hyfsat överens om att utbudet av båda kommer att öka, även om flest i Göteborg spår oförändrade priser på villor. I Malmö är det blott sju procent som tror att villautbudet kommer att minska.

KÄLLA: Mäklarbarometern/SBAB

– Ökat utbud betyder inte nödvändigtvis att många fler vill sälja samtidigt. I dag förklaras det större utbudet mer troligt av att efterfrågan minskar då vi sett att antalet försäljningar minskat. Då bildas ett större förråd av bostäder till salu som också leder till längre försäljningstider, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Och det är bara ett fåtal som tror att efterfrågan kommer att öka det sista kvartalet, desto fler tror på oförändrad eller minskande.

– En fördel i nuvarande betydligt lugnare marknad för köpare är att man kan ägna mer tid åt att hitta sin framtida bostad och jämföra bostäder med varandra innan man tar beslut, säger Claudia Wörmann.

KÄLLA: Mäklarbarometern/SBAB