Carolina Stegman, vd Stegman Juristbyrå.

För en tid sedan skrev jag om huruvida man ser varandra som kollegor eller som konkurrenter i branschen.

Kort därefter fick jag ett samtal som jag vill beskriva som en riktig solskenshistoria.

En fastighetsmäklare ringer mig, full av energi i rösten, och frågar om hon får lämna ut sin spekulantlista till en annan mäklare på en konkurrerande byrå.

Det visade sig att dessa två fastighetsmäklare förmedlade varsin lägenhet i samma förening. Den ena mäklare, mäklaren som ringde mig, hade förmedlat sin lägenhet med ett mycket bra resultat. Den andra mäklaren har haft svårare i sin förmedling.

Fastighetsmäklaren ville nu hjälpa sin branschkollega genom att skicka över sin spekulantlista så att mäklaren som inte förmedlat sin bostad ännu kanske kunde finna några fler intresserade spekulanter.

Mäklaren menade att hon gärna hjälper en kollega om hon kan. En generös handling som bör få vara ett gott exempel för hela branschen.

Frågan blir dock, får man som fastighetsmäklare göra så?

Dessvärre inte, även om tanken är god. Det går inte att dela personuppgifter på det sättet branschkollegor emellan utan godkännande från spekulanterna. Den fastighetsmäklaren som önskade hjälpa sin kollega kan dock kontakta spekulanterna på sin lista, som inte fick köpa den bostad hon förmedlade, och fråga dem om de är intresserade av att få information om att det finns en liknande lägenhet i samma förening och i så fall hänvisa dem till att kontakta den andra fastighetsmäklaren.

Men, oavsett om just detta nu inte gick att genomföra så är den här typen av kollegialt tänk något som i det långa loppet gynnar konsumenterna. Som ger dem det allra bästa av fastighetsmäklarbranschen.

Jag kan därför inte annat än att berömma denna fastighetsmäklare för hennes generösa inställning. Den typen av inställning utvecklar branschen i en positiv riktning till förmån för konsumenter, branschen som helhet och kollegor.

– Carolina Stegman, jurist och vd Stegman Juristbyrå

 

Ta hjälp av våra kunniga experter
Vi fångar särskilt upp frågor och funderingar från blivande mäklare. Redaktionen letar svar bland personer med spetskunskap verksamma i olika delar av branschen. Mejla dina frågor till experterna@maklarvarlden.se.