Budpremien har sjunkit kraftigt det senaste halvåret och är nu lägre än den har varit på många år.
Det visar en kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik.

BILD: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Från att ha legat runt sex till 14 procent de två senaste åren har skillnaden mellan utgångspris och slutpris, det vill säga budpremien, minskat markant. I juli var de exceptionellt låga med två och tre procents budpremie på bostadsrätter respektive villor.

– Stigande räntor, hög inflation och exceptionellt dyra elpriser har fått många svenskar att tveka inför en flytt. Att marginalerna i den egna boendeekonomin minskat kraftigt den senaste tiden påverkar hur långt bostadsköparna kan gå i en budgivning, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar till kartläggningen.

Budpremien är minst i storstadsområdena – det senaste halvåret har snittet varit lägre än riksgenomsnittet för både bostadsrätter och villor – och allra lägst var de i Storstockholm och Stormalmö i juli med bara 0,1 procent.

Marcus Svanberg menar att bostadsköparna redan har ställt in sig på en lägre prisnivå.

– Många som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan. För oss som fastighetsmäklare är det viktigt att försöka sätta så korrekta utgångspriser som möjligt så att båda parter kan känna sig trygga genom bostadsaffären, säger han.

KÄLLA: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling