Maj såg bostadspriserna falla på bred front, utom villor i Göteborg.
Det visar den senaste mätningen från Valueguard.

Valueguards prisindex Hoxswe som mäter bostadsmarknadens prisutveckling sjönk 1,6 procent i maj. Mest för bostadsrätter, 2,1 procent, men också för villor, 1,3 procent, och allra rödast siffror sågs för villor i Stockholm vars priser sjönk med 3,2 procent. Enda undantaget från nedgångarna var Göteborg där priserna ökat med 0,3.

– Det är en väntad nedgång som kommer av att hushållen fått det tuffare men också att det skrivits mycket negativt i media. Tappet ska även ses i ljuset av att vi under två års tid haft osunt snabba prisökningar. Jag och många andra har ofta påpekat orimligheten i att priserna stigit mycket snabbare än hushållens inkomster. Nu får vi en liten priskorrigering och det tror jag marknaden bara mår gott av, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors, i en kommentar.

KÄLLA: Valueguard

Valueguard har även undersökt första halvan av juni för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, där priserna föll ännu mer – 3,3 respektive 3,9 procent. De konstaterar att nedgången började sista veckan i april och att priserna från då fram till nu har sjunkit cirka sju procent.