”Jag vill att musik och konst ska spränga mig”

Victoria Larm är född 1984 i Växjö. Hon har studerat historia och konsthistoria på Stockholms universitet. Under åren som hon skrivit har hon jobbat inom modebranschen. Vid sidan av författandet är klassisk musik och schack hennes stora passioner. Den nionde kretsen är hennes debut.

Den nionde kretsen är en historisk berättelse i formen av en äventyrsroman. Miljöerna är framförallt Stockholm och Venedig i ett 1930-tal som på samma gång andas framtid och undergång.

Livia är sjutton år, född in i en av Sveriges rikaste redarfamiljer, men knappast den som ska ta över företaget. Hennes far ser henne som ett hopplöst fall ända sedan moderns död. På Riddarholmen äger en satiriskt hållen fest till ära av Ivar Kreugers självmord i Paris rum, en man vars luftslott har ruinerat flera av landets ledande familjer, inte minst Livias egen. Ett bombhot skapar panik bland alla gäster och ett värdefullt föremål försvinner.

Föremålet, en pestmask, är nyckeln till att lösa Livias familjs stora gåta: vad var det som hände när hennes farbror Henrik, han som skulle ta över hela företaget, helt plötsligt försvann.

Den nionde kretsen är första delen i en serie som följer familjen Seigels kamp om förmögenhet och makt – men som är fylld av svekfulla handlingar, hämnd och onda brott

Hej Victoria! Den nionde kretsen är din bokdebut! Vad var svårast respektive roligast med att skriva den?
Att bygga en tät och spännande dramaturgi mot en historisk kuliss (1930-talet i Stockholm och Venedig) var både det roligaste och svåraste. Min huvudkaraktär, den 17-åriga överklassflickan Livia Seigel, är en anti-hjälte. En mörk person som läsaren samtidigt måste bli fascinerad av och bry sig om. Att gestalta henne var också en utmaning.

Jag såg i nån intervju att du ”gillar” Beethovens samtliga nio symfonier utom nummer 1,6 och 8. Varför inte dessa tre?
De känns ofarliga. Inget står på spel i dem. Inga gränser förflyttas och det oförutsägbara infinner sig aldrig. Jag vill att musik och konst ska spränga mig och sätta ihop mig på ett nytt sätt igen. Det är upplevelsen jag alltid letar efter.

Våra läsare är i huvudsak fastighetsmäklare. Hur skulle ett synopsis à la Victoria Larm kunna se ut till en spännande bok om mäklare?
Läs Den nionde kretsen! En av nyckelkaraktärerna heter Memé och han är fastighetsmäklare. Han kommer att ta med läsaren in skrymslen och vrår i Stockholm året efter Kreugerkraschen. Vi besöker fina våningar, kvinnohem och det så kallade Judarnas hus på Söder. Välkommen in till familjen Seigel och en rundvandring i det mänskliga psykets tätaste mörker. 

Vinn en boken Den nionde kretsen!

Svarar du rätt på frågorna här har du chans att vinna ett eget exemplar av boken Den nionde kretsen. Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling 03” senast den 1 juli. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad heter Mäklarsamfundets tidigare vd som gick i pension vid årsskiftet?

1 Björn Wellhagen.

X Björn Anderberg.

2 Björn Lusensky.

Fråga 2: Vad kallas huvudet på fiolens hals?

1 Stall.

X Snäcka.

2 Tagel.

Fråga 3: Vad heter kapten Haddocks favoritwhisky?

1 Loch Lomond.

X Black velvet.

2 Tullamore Dew.

*   *   *

Grattis Erika och Johan!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Den första upplagan av Guldhemmet ägde rum torsdagen den 5 mars 2020 på Grand Hôtel i Stockholm (1). 2 Svensk Fastighetsförmedlings vd heter Liza Nyberg (X). 3 Schweiz tillhörde inte de allierade under andra världskriget (2).

Grattis, säger vi till Erika Stenman och Johan W Karlsson som vann galabiljetter för två personer till Guldhemmet-galan, som ägde rum den 11 maj i år.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.