Också i juni fortsätter boprisförväntningarna att sjunka. Det visar Hemnets Köpbarometer som hänvisar till Riksbankens räntehöjning som orsak.

I maj räknade 36 procent av Hemnets besökare med fortsatt stigande priser det närmaste halvåret. Nu i juni är det blott 20 procent – var femte.

– Vi har en fortsatt tydlig nedgång i prisförväntningarna i juni och nu tror varannan bostadsköpare att priserna ska sjunka framöver. Det stärker bilden av att vi är inne i en köpares marknad, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, i en kommentar.

Han menar att det sannolikt är Riksbankens räntehöjning som börjar synas svart på vitt på bostadsmarknaden.

– Det går trögare och priserna är på sina håll också något lägre än de absoluta toppnivåerna i våras. Dessutom talar nu många om en dubbelhöjning fårn Riksbanken nästa möte, vilket sannolikt stärker bilden av att vi är i början på en period av snabbt stigande räntor.