Sveriges bostadsrättsägare engagerar sig i hållbarhetsfrågor, och nästan hälften tror också att lägenheterna skulle värderas högre med ett aktivt hållbarhetsarbete. Intresset är dock lågt för att betala högre avgift för dessa lösningar.

Det konstaterar Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, efter en kartläggning i Sveriges Bostadsrättsrapport.

53 procent av svenska bostadsrättsägare anser att deras brf kunde bli bättre i sitt hållbarhetsarbete. Men bara 32 procent kan tänka sig att betala högre avgift för det.

– Att investera i hållbara lösningar är något som kommer att bli allt viktigare. Att det är så pass många som anser att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med det är ett tydligt bevis. På sikt kan hållbara lösningar inte bara hjälpa klimatet, det kan även dra ner på kostnaderna för föreningen, säger Per Karlsson, affärsområdeschef för teknisk förvaltning på SBC, i ett uttalande.

Han menar att mindre höjningar i månadsavgiften kan bli nödvändiga, men att föreningarna måste vara tydliga med varför höjningen sker och dess fördelar.

Det som lockar bostadsrättsägare mest bland hållbara investeringar är solceller, laddstationer och möjligheten att mäta energiförbrukning.

KÄLLA: SBC