Nyligen gjorde Våningen & Villan sin allra första utlandsetablering – och det är spanska Marbella som fått den stora äran. Mäklarvärlden knackade på. Häng med!

Daniel Barrdahl klipper bandet till sitt, och Våningen&Villans, nya kontor i Marbella.

Det har gått snart 24 år sedan Johan Linde 1998 startade sitt mäklarföretag Våningen & Villan i Malmö. Sedan dess har det hänt mycket och utöver hemmabasen i Skåne har företaget de senaste åren etablerat sig i bland annat Stockholm, Nyköping och Växjö. I nuläget har man närmare 100 fastighetsmäklare och över 20 kontor. Och fler ska det bli.

Vi ska växa med förnuft, och vara hållbara i längden. Men helt klart är att vi nu står rustade att etablera oss på många fler orter, i Sverige såväl som utomlands, säger Johan Linde.

Johan Linde, vd och grundare.

Den första utlandsetableringen blev i Marbella, närmare bestämt i Nueva Andalucia. Att det blev just här beror enligt Johan Linde mycket på att man hittade rätt person för att driva verksamheten.

Vi har under en längre tid varit uppvaktade av potentiella franchisetagare, men det är först nu alla bitarna fallit på plats. Med Daniel Barrdahl och hans team i Marbella kan vi äntligen erbjuda våra svenska kunder den service många efterfrågat, säger Johan Linde.

Tyvärr kunde inte Mäklarvärlden vara på plats för en intervju med Daniel Barrdahl. Men vi knackade på genom telefon och mejl. Jag ringde till kontoret i Spanien nästan i samma ögonblick som Daniel Barrdahl och Johan Linde klippte bandet som förklarade Våningen & Villan Fastighetsförmedlings mäklarkontor i Marbella officiellt öppnat.

Jättekul att ni vill berätta om det här, säger Johan Linde i en sprakande mobil. Vi är väldigt stolta över att jobba med ett otroligt kompetent team på plats. Teamet har redan hunnit förmedla några bostäder, och många fler affärer är på gång. På vår hemsida syns vårt utbud – men det är Daniel Barrdahl du ska prata med. Hans förmåga till split vision och tydliga framtidsambitioner befäster det vi vill leverera till våra kunder. Den unika skräddarsydda affärsmodell vi med framgång redan driver vill Daniel Barrdahl och hans team förvalta och förädla i landskod +34.

Ett par dagar senare får jag tag på Daniel Barrdahl, piloten som ville pröva sina vingar i fastighetsbranschen.

Hej, Daniel! Efter att under några år ha mäklat under annat varumärke i Marbella blir du nu Våningen & Villans första franchisetagare utomlands. Berätta, hur känns det!

Det känns jättebra! Jag har alltid gillat det Våningen & Villan står för. Ett modernt företag, välkänt varumärke och gedigna fastighetsmäklare med mycket hjärta. Med dessa förutsättningar ser jag stor utvecklingspotential här i Spanien. Redan från start är vi fem svensktalande medarbetare på plats i Marbella och det känns fantastiskt roligt att äntligen vara igång, vi har som sagt redan hunnit skriva några kontrakt, säger Daniel Barrdahl som berättar lite mer om sig själv när jag ber honom att göra det.

Jag växte upp i Uppsala, är adopterad från Colombia och har bott på olika platser både i Sverige och utomlands. Som du konstaterade jobbade jag tidigare som pilot. Pandemin drabbade flygbranschen hårt, och då valde jag att byta karriär.

Daniel Barrdahl hade tidigare funderat på att flytta ner till Solkusten för att jobba med fastigheter, nu gjorde han slag i saken och han stormtrivs i Marbella.

Att jobba som mäklare i Spanien är genuint roligt. Jag stortrivs med att hjälpa svenska kunder som kommer ner för att hitta sitt drömboende här i Spanien. Det kan bli långa och ganska tuffa arbetsdagar ibland, men glädjen och det härliga klimatet här överväger med råge. Sammanhållningen i vårt mäklarteam i Marbella gör också jobbet enkelt, liksom den kreativa dialog vi har med Våningen & Villans framåtlutade organisation i Sverige.

Daniel Barrdahl säger att han också är en positiv, ambitiös och jordnära person som gärna hittar nya utmaningar på olika sätt. Det gäller såväl karriärmässigt som fysiska eller mentala utmaningar i form av elitidrott eller annat.

Jag gillar utomhusaktiviteter och sånt finns det gott om här. I mitt fall blir det mycket padel, men Marbella är ett paradis för allt från vattensporter till trekking. Det finns någonting för alla här, oavsett om du är ett par, barnfamilj eller är här på besök med ett kompisgäng.

Daniel Barrdahl vid ett av sina objekt.

Det som skiljer sig mest jämfört med att mäkla i Sverige är att det juridiska ansvaret är mycket större i Sverige. När det till exempel kommer till de juridiska bitarna så samarbetar Daniel Barrdahl med en svensk advokat som jobbar i Spanien.

Han sköter den juridiska biten, säger Daniel Barrdahl. Att sälja bostäder i Spanien handlar mindre om juridik och mer om att ta väl hand om kunderna som kommer ner.

I nuläget riktar sig Daniel Barrdahl och de andra i Marbella-teamet i första hand in sig på svenska kunder som vill hitta hem på den spanska solkusten.

Våningen & Villan är på stark frammarsch i Sverige så det känns naturligt att dra av den tillväxten i vår Marbella-verksamhet, säger Daniel Barrdahl.

Mäklarvärlden har vid flera tillfällen berättat om hur svenska mäklare i Spanien utan större problem guidar kunderna steg för steg mot en lyckad affär, med utgångspunkt i just kundernas behov. Mäklarna känner väl till både det spanska regelsystemet och de solbadande stränderna och hjälper kunderna från att de börjat leta efter sitt nya drömboende tills det att de fått nycklarna i handen. Därför undrar jag hur Daniel Barrdahl upplever konkurrensen och vad för slags hjälp han får från Johan Linde och hans gäng på huvudkontoret i Sverige.

Konkurrensen är stor, bland annat på grund av att de flesta större svenska mäklarbyråer finns i Spanien. Men Våningen & Villan har otroligt många nöjda kunder i Sverige. Varumärkets goda renommé märker vi tydligt av i kontakten med våra kunder. Johan Linde och alla andra härliga kollegor på Våningen & Villan i Sverige är till stor hjälp i allt från marknadsföringen till tusen praktiska saker som måste falla på plats när man startar upp. Det har varit mycket jobb med uppstarten men nu är vi i gång, och vi har verkligen fått en kanonstart.

Daniel Barrdahl säger också att Våningen & Villan har ambitionen att starta fler mäklarkontor i Spanien. Och att det definitivt finns en marknad för det.

Även andra länder kan komma att bli aktuella längre fram. När jag tänker på det är det nästan så att jag är avundsjuk på nästa franchisetagare som ansluter till Våningen & Villan i Spanien, den kommer till ett dukat bord fullt av möjligheter.

I slutet av förra året berättade Mäklarvärlden om hur arvodesnivåerna i Spanien skiljer sig mycket från Sverige och Daniel Barrdahl förklarar att det till exempel är vanligt att en mäklaren har kunden medan en annan har bostaden, och att man delar på provisionen.

Det kan även vara så att fem mäklare har samma bostad i sitt utbud, och då kan du aldrig vara säker på att det är du som gör affären även fast du tagit in objektet. Så när man väl säljer så är provisionen lite högre, så länge det inte är en ”split” med en annan mäklare.

Mäklarvärlden har också tidigare berättat om att man inte behöver någon mäklarlicens som i Sverige när man jobbar som mäklare i Spanien. Jag frågar Daniel Barrdahl hur han ser på detta och han svarar att det stämmer.

Jag lärde mig yrket internt på den svenska mäklarfirman som jag tidigare jobbade på, säger Daniel Barrdahl vars arbetsdag i huvudsak består i att kontakta kunder, arrangera visningar eller gå på visningar.

Just nu jobbar jag med ett objekt (se bilderna på sidan X) som är en villa som ligger tio minuter från Marbella stad i ett område där det håller på att byggas en hel del nyproduktioner – så området kommer utvecklas under tid vilket gör området med attraktivt.

Han berättar att villan ligger i västläge med riktigt fin utsikt och en privat pool, den har fyra sovrum och en öppen planlösning med stora sällskapsytor på markplan.

Vi samarbetar med de stora byggherrarna här så vi har både objekt som denna nyproducerade villa men vi hjälper även till om du vill hitta en bit mark och designa och bygga din egen bostad. Genom dessa samarbeten har vi tillgång till både arkitekter, designers, inredare, byggare och så vidare så vi kan erbjuda hela kedjan. Det vill säga, vi kan hjälpa kunden hela vägen genom processen oavsett om de vill köpa ett färdigt objekt eller vara med från start och bygga sitt eget drömboende.

Daniel Barrdahl brukar även hjälpa ”gamla” kunder med praktiska saker som att hämta nycklar och liknade.

Du måste verkligen vara service minded för att lyckas som mäklare i Spanien, kanske i än högre grad än du behöver vara som mäklare i Sverige.

Ett annat av Daniel Barrdahls objekt.

På frågan om hur pandemin har påverkat marknaden och affärerna svarar Daniel Barrdahl att precis som i Sverige så dippade marknaden till en början.

Men återhämtningen kom snabbt, och prisutvecklingen är stadigt uppåt. Under tiden det var lockdown blev det färre affärer men så fort det öppnade upp kom det igång på allvar igen. I dag flyter det på som vanligt. Folk är till och med mer benägna att göra slag i saken nu, att förverkliga drömmen om ett hem i solen.

Jag frågar Daniel Barrdahl om den ryska invasionen av Ukraina har påverkat hans jobb och bostadsmarknaden i Spanien.

Först och främst berör det här såklart på ett mänskligt plan. Vi har krig i Europa och det är en gigantisk tragedi. Än så länge har vi inte märkt några effekter på bostadsmarknaden här i Marbella, men beroende på hur situationen utvecklar sig kan det såklart komma att påverka.

Jag har tidigare bett mäklare i Spanien att komma med råd och tips till svenska mäklare som vill prova lyckan utomlands – och Daniel Barrdahl har förstås också förslag på vad man bör tänka på om man går i sådana tankar.

Mitt tips är att göra lite research på hur det funkar att jobba i Spanien. Man får vara beredd på att det kan ta ett tag att komma igång, så man bör ha en viss ekonomisk buffert. Men det är verkligen en karriär jag kan rekommendera, och jag ställer gärna upp som bollplank, det är bara att höra av sig.

Han säger också att det är bra att veta att höst och vår normalt sett är årstiderna då det råder högsäsong på bostadsmarknaden i Marbella.

På sommaren är det väldigt mycket folk här nere men då är många bara på semester. När det sedan börjar bli mörkt och kallt på hösten drömmer man sig bort till värmen.

När Daniel Barrdahl blickar ett par år framåt i tiden är han övertygad om att Våningen & Villans Marbella-kontor är väletablerat och att han också har varit med och öppnat ytterligare mäklarkontor längs Solkusten.

Och så är det inte helt omöjligt att jag har börjat en parallell karriär som padelproffs, haha!