Fråga: Hur ser prisutvecklingen ut framöver på lantbruksfastigheter kring mindre städer och i glesbygd, tänker på med anledning av utökat distansarbete på grund av pandemin?

Erik Grafström, studerar via FEI.

Studenten: Erik Grafström är 27 år och bor i Umeå med sambon Katarina och gotlandsstövaren Tassa. Han är utbildad jägmästare och arbetar till vardags som skoglig rådgivare på Ludvig & Co. Utöver detta befinner han sig på sluttampen i studierna till fastighetsmäklare via Företagsekonomiska institutet, FEI. Han pluggar till mäklare för att kunna specialisera sig vidare på förmedling av skog och lantbruk.

Kim Andersson, Fastighetsbyrån Borås/Bollebygd/Kinna

Svar: – Jag tror att vi kommer se en fortsatt positiv prisutveckling på gårdar och lantbruksfastigheter. Intresset för fastigheter ”på landet” har ökat kraftigt under flera år och inte minst nu under pandemiåren 2020 och 2021.

Jag tror att många under dessa år har upptäckt att möjligheten att jobba hemifrån har ökat. Många möten som tidigare var fysiska kanske går att sköta lika bra digitalt. Jag har flera bekanta som knappt satt sin fot på sitt fysiska kontor på snart två års tid. I samband med att glesbygden får allt bättre internetuppkoppling ökar också möjligheterna för hemmajobb. Att sitta hemma och jobba vid köksbordet två personer samtidigt som man har ett tonårsbarn som studerar hemifrån har nog gjort att många ser över sina boendesituationer och inser fördelarna med ett större boende där man har plats för att inreda ett kontor.

Jämför man prisbilden med att köpa en liten gård eller lantbruksfastighet en bit utanför stan med att köpa en lägenhet eller fastighet närmare stan så kan man få mycket, mycket mer för pengarna på landsbygden. Istället för en trea på 70 kvadratmeter mitt i centrum kanske man kan få 200 kvadratmeter hus, ladugård, maskinhall och några hektar mark för samma peng.

Dessutom ser jag att många uppskattar möjligheten att till viss mån vara självförsörjande, att kunna bo ute på landet och odla lite själv, att ha hönor som gör att man får ägg, får som bidrar med kött samt hjälper till att beta ner gräs och annat som gör att inte de öppna landskapen växer igen. Det är nog lite utav en ”Mandelmann” effekt.

Men även om priserna ökar tror jag att det långsiktigt kommer vara en god affär att satsa på en gård. Jag tror att priserna kommer fortsätta öka och att fler och fler uppskattar möjligheterna man har med att bo på landet.

– Kim Andersson, fastighetsmäklare/villa, skog & lantbruk på Fastighetsbyrån – Borås/Bollebygd/Kinna

Ta hjälp av våra kunniga experter
Vi fångar särskilt upp frågor och funderingar från blivande mäklare. Redaktionen letar svar bland personer med spetskunskap verksamma i olika delar av branschen. Mejla dina frågor till experterna@maklarvarlden.se

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.